Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rysk ambassadör vill träffa Boris Johnson

Giftattacken i sydengelska Salisbury har lett till en infekterad konflikt mellan Ryssland och Storbritannien. Nu vill den ryske ambassadören i London träffa den brittiske utrikesministern Boris Johnson.

Tekniker undersöker en bil i utredningen av nervgiftsattacken i Salisbury den 4 mars. Arkivbild.Bild: Andrew Matthews TT/AP
I början av mars i år hittades den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia svårt medtagna på en parkbänk i Salisbury.
Tidigt väcktes misstankar om att Ryssland låg bakom attacken. Enligt den brittiska polisen hade nervgift använts och i ett uttalande inför underhuset sade premiärministern Theresa May att det är "högst troligt" att det är Ryssland som försökt förgifta Skripal.
Ett stort antal ryska diplomater har utvisats från flera länder och Ryssland har svarat med samma mynt.
– Vi anser att det är dags att anordna ett möte mellan ambassadör Alexander Jakovenko och utrikesminister Boris Johnson för att diskutera bilaterala frågor och även utredningen av händelsen i Salisbury, säger en talesperson för ambassadören.
Brittiska utrikesdepartementet bekräftar att det kommit en förfrågan och säger att den ska besvaras "i vederbörlig ordning".
Brittiska myndigheter tror att det var nervgiftet novitjok som användes för att förgifta den 66-årige spionen och hans 33-åriga dotter. Nervgiftet påverkar centrala nervsystemet genom att slå ut signalerna mellan hjärnan, organ och muskler. Det är vanligt att de som fått i sig giftet kvävs eller dör på grund av hjärtsvikt.
– Det finns inget motgift mot novitjok, säger Ralf Trapp, expert på kemiska vapen.
Det vanliga är att patienten kopplas upp i en hjärt-lungmaskin och behandlas med atropin, som även används för att behandla muskelspasmer och långsam hjärtrytm. Det går att behandla symptomen och sedan "hoppas att kroppen tillfrisknar", säger Ralf Trapp. Men det kan ta flera veckor för kroppen att återhämta sig.
Eftersom Skripal och hans dotter hittades relativt tidigt och behandling påbörjades snabbt är prognosen god, men det går inte att utesluta att de kan få bestående skador.
– Det kan handla om allt från långsamma tankeprocesser, försämrad rörelseförmåga, andningsproblem – men vi vet ännu inte vad som kommer att hända i det här fallet, säger Michelle Carlin, kemist på Northumbria-universitetet.
Gå till toppen