Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filmklassiker blir till musikal på Helsingborgs stadsteater

Ettore Scolas "En alldeles särskild dag" sätts upp våren 2019.
– Det är en tankeväckande berättelse om ett oväntat möte och krocken mellan det du tror på och det du känner, säger teaterchefen Kajsa Giertz.

Stefan Clarin och Anki Albertsson gör huvudrollerna i den nyskrivna musikalen "En alldeles särskild dag" som baserar sig på Ettore Scolas hyllade film från 1977.Bild: Anders Ebefeldt/Studio-e
I samarbete med Malmö Opera sätter Helsingborgs stadsteater våren 2019 upp den nyskrivna musikalen "En alldeles särskild dag".
Den baserar sig på Ettore Scolas välkända film från 1977 med Sophia Loren och Marcello Mastroianni.
– En nyskriven musikal på ett rykande hett tema hör till ovanligheterna. Därför är jag extra glad över att få presentera "En alldeles särskild dag" i samarbete med Malmö Opera, säger Kajsa Giertz, teaterchef på Helsingborgs stadsteater.
"En alldeles särskild dag" är en berättelse som utspelar sig i Italien strax före andra världskrigets utbrott.
I centrum står hemmafrun Antonietta som utåt sett lever det perfekta livet med man och barn i Rom. Året är 1938 och nationalismen präglar allt större delar av Europa. När Adolf Hitler besöker Benito Mussolini i det fascistiska Italien samlas folket för att fira, men Antonietta kan inte gå. Det kan inte heller hennes granne Gabriele, tidigare firad radiojournalist, som bannlysts eftersom han misstänks vara antifascist. Av en slump träffas de båda och i humanisten Gabrieles närhet blir Antonietta smärtsamt medveten om sin ensamma och kärlekslösa vardag. Trots att de är varandras motsatser öppnar deras möte en helt ny värld.
– Handlingen i "En alldeles särskild dag" får oss att reflektera över vad som egentligen är sant. Det är en tankeväckande berättelse om ett oväntat möte och krocken mellan det du tror på och det du känner, säger Kajsa Giertz.
Annika Kofoed har gjort bearbetningen och regisserar musikalen "En alldeles särskild dag".Bild: Sophie Håkansson
Bearbetningen har gjorts av Annika Kofoed, verksam vid Helsingborgs stadsteater, och det är även hon som regisserar musikalen. Hon har tidigare satt upp "Pelle Erövraren" (2014) och "Nils Holgerssons underbara resa" (2012) på Helsingborg stadsteater. Musiken är skriven av PO Nilsson och för librettot står Bim Wikström.
Huvudrollerna görs av Stefan Clarin och Anki Albertsson och medverkar gör också bland andra Evamaria Björk, Tobias Borvin och Olodoz Javidi.
Premiär blir det den 2 mars 2019 på stadsteaterns stora scen.
Gå till toppen