Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Toppen, knoppen.

Toppen för knoppen.Bild: Markus Schreiber
En cykelhjälm i klarblå frigolit, med en massa små svenska flaggor på cocktailstickor instuckna. Som en bisarr svensk igelkott.
Det var min avskedspresent då jag slutade vid tv i Finland hösten 1990 för att flytta till Sverige som korrespondent. Som de skrattade åt att jag skulle flytta till mellanmjölkens och trygghetsnarkomanernas land. Som de skojade om hjälmen.
Fast det var Stockholm – och cykelhjälmarna var inte helt självklara ens där, då.
Men när jag för ett drygt decennium sedan bytte Stockholm mot Malmö blev jag ändå uppriktigt häpen: Nästan ingen hade hjälm.
Inte ens alla barn.
En cykelhjälmslag senare – 2005 blev hjälmen obligatorisk upp till 15 år – är barnen skyddade. Men vuxna kan välja själva.
Denna vecka började med att familjen satt fast i morgonrusningen och hade god tid att räkna cykelhjälmar. Fast det var snabbt gjort. Hjälmarna var få – och nej, cyklisterna bar inte Hövdings krage med krockkudde i stället.
En undersökning från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, häromåret visar att bara tre av tio vuxna använder cykelhjälm. Och i morgontrafiken i Malmö var de ännu färre.
Kanske de här barhuvudförarna inte har hört om mannen som hängde kassen på styret, fick den i framhjulet i nedförsbacke och flög över styrstången. Eller om henne som slant på kantstenen. Eller om alla dem som inte överlevde. Enligt NTF är att cykla idag bland det farligaste man kan göra i trafiken. Ja, cyklister dör.
Varför åker så många utan hjälm?
Det finns svar, men inget som riktigt håller. Valet är fritt, men skydd borde vara självklart.
Hjälmar är inte dyra. De är inte snygga, men inte alldeles anskrämliga. Och den som absolut inte vill ha hjälm kan ju välja kragen istället; dyr, men värd sitt pris då det gäller.
Att inte cykla är att gå för långt, men för den som cyklar oskyddad kan turen sluta i tvärstopp.
Gå till toppen