Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Helsingborgsregissörs katastroffilm från 1971 finns nu på SVT Play

47 år efter biopremiären finns nu Stellan Olssons film "Deadline" tillgänglig på SVT Play. Filmen är inspelad i Mölle, Höganäs och Helsingborg.

Bild från Stellan Olssons film "Deadline".
"Deadline" räknas som en av de första svenska katastroffilmerna. Upptakten är att ett flygplan med biologiska stridsmedel exploderar vid Kullahalvön. Det dödliga medlet driver sedan in mot Mölle där de första dödsfallen inträffar och armé och polis spärrar av samhället.
– Jag hade först tänkt göra något kring kärnkraft som just då var väldigt aktuellt. Men det hade kommit en del filmer kring det temat från USA, så då valde jag istället att skriva ett manus där biologiska stridsmedel var i centrum, sa Stellan Olsson när HD intervjuade honom tidigare i år.
Läs mer: Helsingborgsregissören Stellan Olssons film "Deadline" får nypremiär efter 47 år
Stora delar av filmen "Deadline" är inspelad i Mölle.
Filmen väckte stor uppmärksamhet när den släpptes 1971. Förra året blev Svenska Filminstitutet färdiga med en restaurerad och digitaliserad version av filmen.
Den finns nu tillgänglig på SVT Play till och med den 3 maj.
Både professionella skådespelare, amatörer och riktiga poliser medverkade vid inspelningen av "Deadline".
I senaste utgåvan av kulturtidskriften FLM skriver chefredaktören Jacob Lundström uppskattande om filmen:
"'Deadline' får räknas som ett ganska udda inslag i den svenska 70-talsfilmen, samtidigt som den låg helt rätt i tiden, inte minst tematiskt."
Den farliga dimman sveper in över Kullahalvön i "Deadline".
Han beskriver också filmen:
"Där man hade kunnat förvänta sig yviga gester och dramatisk stråkmusik, väljer Olsson ett mer nedtonat förhållningssätt. Det handlar mer om en långsamt verkande domedagsstämning än någon akut dramaturgisk reaktion."
Gå till toppen