Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Nytt avtal räddar Ingvar Greens unika fruktodling i Ausås

Ingvar Greens unika fruktodling är räddad för framtiden – tack vare ett samarbete mellan församlingen och hembygdsföreningen.

Jan Erik Lennartsson ska sköta fruktträden vid Ausås prästgård sedan ett avtal mellan Strövelstorps församling och Spannarpsortens hembygdsförening blivit klart.Bild: Emmalisa Pauly
Sedan en tid finns det ett avtal mellan Spannarpsortens hembygdsförening och Strövelstorps församling.
Församlingen äger marken där träden och buskarna står. Och hembygdsföreningen sköter växterna.
– Dessutom blir de äpplen som träden ger vår förtjänst. Nu tror jag inte att det blir så många äpplen. Det viktigaste är att alla nu är överens om hur den unika odlingen ska skötas i framtiden, säger Inger Nyrell, ordförande i Spannarpsortens hembygdsförening.
Avtalet är inte tidsbegränsat utan är löpande tills någon av parterna vill ändra på det.
– Ingvar Greens fruktodling är en kulturgärning och hembygdsföreningens uppgift är ju att bevara kulturen i bygden. Därför känns detta som en mycket bra lösning för alla parter, säger Inger Nyrell.
Marken där träden står är en del av prästgården i Ausås och ägs av Strövelstorps församling. Det finns omkring 200 träd.
Inger Nyrell har undertecknat avtalet för hembygdsförsamlingen och kyrkoherde Gisela Pernrup har skrivit under för församlingen.
– Båda parter är nöjda och nu kommer Jan-Erik Lennartsson, som har stor kunskap om träden, att sköta dem, berättar Inger Nyrell.
Läs också Osäker framtid för unik fruktodling i Ausås
Fakta

Ingvar Greens fruktodling

Fruktträdgården, som är på cirka 1 000 kvadratmeter, finns i det som tidigare var Ausås prästgårds köksträdgård.

Trädgårdsmästaren Ingvar Green skötte trädgården från början av 1960-talet. Först som en del av plantskolan han drev vid kyrkan. Senare blev det platsen för en växande samling av fruktträd och bärbuskar.

När Ingvar Green gick bort för cirka två år sedan hade han samlat in omkring 200 olika äppelsorter, ett 30-tal päronsorter, ett 20-tal plommonsorter, körsbär, olika sorter blåbärsbuskar, hallon och vinbär.

Ingvar Green skötte fruktträdgården från början av 1960-talen fram till när han avled för två år sedan. Då innehöll trädgården bland annat 200 olika äppelsorter, som nu är räddade för eftervärlden.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen