Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HIF-podden special: "Sportjournalistiken borde ses med andra ögon"

Tomas Nilsson och Olof Lundh pratar granskning inom fotbollen.

Tomas Nilsson i samspråk med Olof Lundh i bokhandeln i Landskrona.Bild: Mikael Anjou
Olof Lundh har varit en nagel i ögat på fotbollens makthavare. Han är en journalist som inte slutar sin bevakning vid de kritade linjerna. Snarare tvärtom.
Han är nu aktuell med boken "Allsvenskan enligt Lundh – Makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll."
– Min bild av journalistik är att man har en kritisk ansats. Jag passar inte riktigt till det andra. Det är tillräckligt många som skriver positivt. Jag tycker att det är ett problem att det är för lite skildringar av baksidan av svensk fotboll, säger han i ett specialavsnitt av HIF-podden.
I podden utvecklar han sina tankar om behovet av granskning kring fotbollen. Svårigheterna att gräva kring ideella föreningar och mycket annat kring den nya boken.
– Det är en viktig journalistisk story och jag kan inte få ut den på något annat sätt. Jag kan inte paketera det i tv, mycket har jag skrivit i krönikor tidigare, men det får en annan sprängkraft när man sätter det i bokform.
Du har sagt att granskning är det finaste vi journalister kan göra, men i fotbollens värld är det inte lätt. Borde det inte vara lika enkelt som vanlig journalistik?
– Nej. Vill du begära ut ett kommunalråds representation är det väldigt rätt. Det finns ingen möjlighet till sådant inom fotbollen. Jag kan inte ta reda på vad Friends arena har kostat Svenska Fotbollförbundet för att man har gömt det i ett myller av bolag och berättar det inte fullt ut i sin verksamhetsberättelse.
I podden berörs också ämnen som föreningsdemokrati där Landskrona BoIS är ett färskt exempel och bevakningen av Zlatan Ibrahimovic.
– Jag tycker att Zlatan har gjort en otroligt häftig livsresa, men det betyder inte att jag kommer att acceptera allt han säger och tycker. Det måste gå att ha två tankar i huvudet samtidigt.
Läs också Lundhs nya bok: MFF betalade svarta pengar till Afonso Alves
Läs också Olof Lundh: Miljardaffär kan splittra svensk fotboll
Läs också ”Hade varit på gatan utan mina föräldrar”
Gå till toppen