Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Historiskt mästerskap för Frams talanger

De nya reglerna har gjort förberedelserna speciella. Nu är GF Fram redo att för första gången representera Sverige i NM:s mixedklass.

GF Fram har för första gången tagit sig till NM i mixedklassen för juniorlag.Bild: Britt-Mari Olsson
Laddningen har pågått länge. Dels i Gymnastikens hus på Ättekulla i Helsingborg, dels på Lingvallen i Ängelholm.
GF Frams juniorlag har förberett sig för de Nordiska mästerskapen för juniorer i Finland på lördag, dit klubben för första gången lyckats kvala sig in i mixedklassen.
– Det är jättekul att tävla i mixed. Tidigare har vi bara kört separat i herr och damklasserna, nu blir det en helt annan träningsmiljö. Sammanhållningen har utvecklats jättemycket, säger 16-åriga Alice Bengtsson från Helsingborg.
Viktor Attermalm, 17, från Ängelholm håller med.
– Till en början var det lite grupperingar mellan killarna och tjejerna, men när vi väl lärde känna varandra blev det mycket roligare. Det är det första internationella mästerskapet för alla i laget, så det är klart att det är lite spänt även om känslan är bra, säger han.
Alice Bengtsson från Helsingborg och Viktor Attermalm prisar lagsammanhållningen i GF Fram inför NM.Bild: Britt-Mari Olsson
Totalt tolv aktiva [varav två reserver] från GF Fram ingår i laget som lyckats kvalificera sig för mästerskapet.
– Alla i laget har en stark gemensam vilja att nå så högt vi kan. Det finns gemensamma mål vi vill uppnå, vilket bidrar till positiv stämning och att alla pushar varandra även om någon har en dålig träning. Det finns alltid någon där som lyfter den personen.
Totalt kommer sex lag att delta i NM och som ett led i förberedelserna har GF Fram tränat in ett helt nytt program i fristående. Det lär bli en stor nyckel.
– Så blir det nog. Gymnastikens reglemente har förändrats och nu finns det vissa moment du måste ha med, exempelvis vighet och bra dynamik, säger Alice Bengtsson.
– Det var en väldigt stor förändring jämfört med vår förra fristående och från början blev man lite ställd eftersom det var så mycket nytt. Men vi har motbevisat oss själva och nu känns det jättebra.
Viktor Attermalm tycker att laget tagit stora kliv framåt.
– Fristående är en av våra främsta styrkor nu. Vi har utvecklats mycket senaste tiden, jag tycker att vi är bra i alla moment.
"Tidigare har vi bara kört separat i herr och damklasserna, nu blir det en helt annan träningsmiljö", säger Alice Bengtsson [ståendes i mitten].Bild: Britt-Mari Olsson
GF Fram tog först silver i junior-SM i julas innan laget kvalade in till NM efter att tidigare tagit silver på junior-SM vid jul. Att ta sig dit var det stora målet, nu är medalj en ren bonus.
– Vi har ju egentligen redan nått målsättningen, så vi är redan jättenöjda. Nu har vi bara försökt att skruva upp målen och höja svårighetsgraderna för att sikta mot en medalj. Vi är väldigt nöjda med upplägget och har en bra grund att stå på, säger Alice Bengtsson.
Fakta

Hela truppen

Gymnaster:

Viktor Attermalm, Alice Bengtsson, Mauritz Gadd, Hanna Hellberg, Matilda Josefsson, Lukas Knutsson, Jon Lindberg, Klara Lindgren, Moa Pettersson, Josef Svensson, Eddy Jesperson och Hannah Eriksson.

Tränare:

Gustaf Berggren, Pontus Hahrgren, Tobias Lund, Byron Starlin och Sandra Svensson.

Fakta

Truppgymnastik

Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Bland gymnastikens discipliner är truppgymnastiken den största.

Fristående

Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 meter långt och 2 meter brett.

Trampett

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

Källa: Svensk Gymnastik.

Gå till toppen