Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljö och omtanke i Örkelljunga lägger ner

Flera förändringar när partierna lämnat in listorna till valet i kommunfullmäktige i höst.

Det lokala partiet Miljö och Omtanke bildades inför valet 2010 av tidigare Socialdemokraten Mats Persson och fick tre mandat i kommunfullmäktige. I förra valet tappade partiet och fick nöja sig med en plats. Mats Persson gick bort 2016 och nu har de som är kvar bestämt sig för att sluta innan valet i höst.
– Många har tappat motivationen, tyvärr. Det är synd för jag tror verkligen att det behövs en röst som är ifrågasättande i Örkelljungapolitiken, säger Chris Daanen som sitter för MO i utbildningsnämnden.
I gengäld har Miljöpartiet lämnat in en lista med fem kandidater till Valmyndigheten. Partiet har två mandat i Örkelljungas kommunfullmäktige idag. På listan står fem namn, alla kvinnor, och toppas av Madeléne Ekelund, följd av Veronika Kronnäs och Birgit Svensson.
Även bland de etablerade partierna blir det förändringar.
När kommunalrådet Carina Zachau (M) i höstas gick ut med att hon slutar i kommunpolitiken i Örkelljunga öppnade det för förändringar i Örkelljungamoderaterna. När nu höstens valsedlar är inlämnade till Valmyndigheten toppar istället Christian Larsson listan. Han är näringslivsutvecklare och har tidigare arbetat för Örkelljunga kommun, numera i Helsingborgs stad.
Andranamn blir Henrik Nilsson från Skånes Fagerhult och på tredje plats kommer Theresa Lindahl, utbildningsnämndens ordförande, som första kvinna.
M har i dag åtta mandat i kommunfullmäktige. Totalt står 33 kandidater på listan, varav cirka 30 procent kvinnor.
Största oppositionspartiet Socialdemokraterna har också en del förändringar på sin lista. Där saknas Bjarne Daa, som dock fortsätter som arbetarkommunens lokala ordförande. I övrigt är toppen sig lik.
Förstanamn är Christer Olsson, följd av Thomas Bjertner. Partiet, som nationellt gärna vill se varannan damernas på sina valsedlar, har första kvinna på tredje plats. Det är Agneta Lindau-Persson, som flyttats upp från sjunde plats.
S har idag 11 mandat. Hela S-listan innehåller 27 namn, varav cirka 40 procent är kvinnor.
Sedan Liberalernas förstanamn Björn Zorec flyttade från Örkelljunga 2015 har partiet fått stuva om bland sina kandidater och lämnar in färre än förra gången. Förstanamnet Pär Nilsson är helt ny på listan, liksom Khaled Meare på tredje plats. Nummer två, Erkki Ekman, fanns med vid förra valet men längre ner på listan. Partiet har i dag två mandat.
Kristdemokraterna har i dag fyra mandat i fullmäktige. I höstens val toppas deras lista liksom vid förra valet av Gunnar Edvardsson, följd av Magnus Håkansson och Christer Unosson. Fjärdenamnet Måns Sjödahl är ny på listan. Först på femte plats återfinns en kvinna, Helena Lordhem.
Artikeln har rättats.
Gå till toppen