Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Världsvana orienteringstalanger tillbaka i hemtrakter

Det här veckoslutet kommer hundratals orienterare till Landskrona centrum och Söderåsen för att tävla i Swedish League. Vi har fått ett snack med två unga lokala elitorienterare. När de har gjort sitt får vem som helst testa banorna.

Förra årets JVM-guldvinnare Lisa Jonsson-Nordin från lokala orienteringsklubben tävlar både i Landskrona och på Söderåsen i helgen.Bild: Lill Eriksson
Trots den kalla våren har drygt 900 elitorienterare anmält sig till sprinttävlingen på Citadellet i Landskrona och uppemot 1 500 tävlande till medel- och långdistanserna i skogarna runt Klåveröd på Söderåsen.
– Vi brukar börja tävla i mars, men det har varit så mycket snö att tävlingarna har ställts in, så för de flesta blir det här första tävlingen på länge, säger Lisa Jonsson-Nordin som springer för Skåneslättens OL.
Där ingår Rävetofta OK och OK Silva, de klubbar som ligger närmast till hands för traktens orienterare, som brukar träna bland annat på Söderåsen, i Saxtorpskogen och Järavallen.
Det finns inga Landskronalöpare med i eliten, men klubbens Lisa Jonsson-Nordin från Kävlinge är en av landslagets sex damer, hon tog guld i stafett vid junior-VM förra året. I vårens tävlingar finns sex elitklasser, Lisa tävlar i den för 19-20-åriga damjuniorer, medan klubbkompisen Erik Barr Zeilon från Axelvold utanför Svalöv, tävlar mot herrseniorer över 21 år.
Vi når honom nätledes på ett bullrigt internetcafé i afrikanska Iten, en stad i Landskronas storlek i västra Kenya, känd som löparmecka, där Erik bott och tränat de senaste fem månaderna.
– Det är värsta ovädret här idag, det regnar rejält, ursäktar han sin försening. Jag åker hem till Sverige imorgon. Det har varit både kul och intressant, jag har lärt mig jättemycket. Här lever man verkligen väldigt enkelt. Först tänkte jag hur ska jag överleva här - jag bodde trångt med två kenyaner, utan vatten eller kylskåp i lägenheten, bara en gasbehållare att laga mat över. Man fick gå ut och hämta vatten för att spola på toa.
Sedan fick han det lyxigare, egen lägenhet med en madrass att sova på, men under hela tiden har han duschat i enbart kallvatten två gånger om dagen.
– Man vänjer sig, det är bra att inte vara för bekväm. Och det är häftigt att se mångfalden här - att det inte krävs särskilda gener för att bli bra.
Hinner du acklimatisera dig så här direkt från Afrika?
– Jag har hört att vintervädret har hållit i sig länge. Jag hoppas det är en fördel att komma ner från 2400 meters höjd som jag tränat på här. De första dagarna hemma kan allt vara på topp, sen två veckor när man inte alls mår bra - så kanske är jag helt under isen i Landskrona.
När han nu återvänder hem är det inte för att tävla på välkänd mark, Erik deltar enbart i Landskronasprinten, att springa hemma i Klåverödskogen vore inte rättvist mot övriga tävlande.
– Jag har för mycket terrängkännedom, jag kan veranda sten. Det är där jag har tränat allra mest, säger han.
Att pappa Olof Barr lägger banorna är en annan anledning att avstå, men han kan avslöja att det kommer gå väldigt snabbt på åsen.
– Det är inte jättetekniskt, det blir det fysiska som avgör vem som vinner. I Landskrona har jag inte sprungit tidigare, men jag har sett en gammal karta. Det är intressant med vallgravarna och begränsade passager, det kan bli en ganska lurig bana. Sen när man väl har valt sin väg, håller man extremt hög fart och är i mål efter 13-15 minuter.
Skillnaden mellan sprintorientering i stan och den vanliga i skogen är att kontrollerna är lättare att hitta i stan.
– Istället är det vägvalet som är utmaningen, det svåra är att hitta en smart väg genom stan, säger Lisa som senast tävlade i Landskrona 2014 på en kvällsorientering.
I somras tog Erik examen från Sandvikens orienteringsgymnasium. En gång om året tränade de ute i Europa.
– Det var stor skillnad på kontinenten, precis som det är stor skillnad att träna i Skåne eller norra Sverige, säger Erik. Mycket handlar om att komma in i kartritningen, och förstå hur ritaren tänkt. Alla generaliserar på sitt sätt, men man lär sig varje kartritare efterhand.
Efter sprinten i Landskrona väntar 10Mila i Nynäshamn i slutet av månaden för Erik. Det var några klasskompisar på Svalövs Montessoriskola som lockade honom till sporten, de har droppat av, men Erik kollar upp olika terränger för att fortsätta med orienteringsutbildning i Sverige eller ge löpningen en chans i USA.
– Det har jag tränat här i Kenya, det är kul, men jag saknar orienteringen så det ska bli hur kul som helst i Landskrona.
För Lisa är tävlingarna en viktig del inför junior-VM som avgörs i Ungern i juli. Hon har grundtränat hela vintern, främst spinning och mental träning som är lika viktig. Direkt efter Landskrona väntar SM i nattorientering i Jönköping och Swedish League finalen i Linköping.
– Jag brukar vara mest nervös på själva tävlingsdagen, men fokuserar på att ha roligt, säger hon.
Lisa går tredje året av fyra på orienteringsgymnasium i Eksjö, hon har inga långsiktiga planer, men det lutar åt vidare studier inom samhälle.
Fakta

Testa sprintorientering!

När: Fredagen 13 april. Elitklasser kl. 14-17. Tävlings- och motionsklasser i olika åldrar och svårighetshetsgrader kl. 17-18.30.

Var: Citadellet - samlingsplats och målgång på Kasernplan, Landskrona.

Hur: Öppna banor som vem som helst kan anmäla sig på plats till. Medel- och långdistansorienteringen runt Klåveröd på Söeråsen är i helgen 14-15 april.

Gå till toppen