Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: ”Fredsrörelsen gör skillnad på folk och folk.”

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild: Jonas Ekströmer/TT
Det är så tyst att man kan höra en knappnål falla. Vad är det som är så tyst, undrar ni kanske. Jo, i förra veckan pågick en stor rysk marinövning i Östersjön, endast sex mil från Karlskrona. Mellan Öland och Bornholm. På internationellt farvatten, men i svensk luftfartsregion. Både svensk och lettisk flyg- och sjötrafik varnades av Luftfartsverket då Ryssland varnat för att det kunde bli aktuellt med robotskjutningar från fartygen. Alltså omdirigerades både fartyg och flygplan för säkerhets skull under de tre dagar som övningen pågick.
Åtta ryska fartyg ska ha närvarat under övningen och de ska ha provskjutit robotar, troligtvis den nya luftvärnsroboten Pantsir. Det är anmärkningsvärt att man övar så nära inpå svensk och dansk gräns och flera försvarsexperter menar att det är ett sätt för Ryssland att flytta fram sina positioner och visa upp sin militärförmåga, men det handlar lika mycket om politik. Ryssarna vill visa omvärlden sin militära styrka och samtidigt provocera.
Vad är det då som är så tyst med det? Nej, den ryska övningen är definitivt inte tystlåten. Tvärtom, det har redan skrivits spaltmeter om övningszonen kallad ”Russia 1” och, sanna mina ord, en övning av den kalibern är inte tyst. Men det som inte hörts är den svenska församlade fredsrörelsen. Inte ett knyst har man hört från den. Inga protester, inga plakat, inga fredsprotestövningar, inga festivaler med namnet ”Make peace not war”. Inget ”Stoppa Russia 1”.
Förra året, inför och under den svenskledda militärövningen Aurora 17, vädrade den svenska fredsrörelsen morgonluft, gick man ur huse, och gjorde gemensam sak. Alla samlades och manade till kamp. De arrangerade protestkampanjer och demonstrationer. Det var då det. Inte ens ett uttalande om att den ryska övningen är en ”krigsövning” som de kallade Aurora 17 i september 2017. Då kunde man läsa på deras Facebooksida: ”En krigsövning är alltid en förberedelse till krig.”
Slutsatsen bör ju då vara att den svenska fredsrörelsen inte anser att Rysslands militärövning är en förberedelse till krig. Då måste frågan ställas om vem som gick in i Georgien 2008 och vem som startade kriget mot Ukraina och annekterade Krimhalvön 2014?
De pålästa vet att det var Ryssland. Men är det möjligtvis så att den samlade fredsrörelsen har dragit på sig skygglappar och bäddat ner sig? Kanske är det så enkelt – och samtidigt så förfärligt – att för fredsrörelsen finns det en agenda och endast en. Och det är att när Sverige samövar med Nato anses det vara krigshets. Men när Ryssland provskjuter robotar sex mil från den svenska kusten, då är det bara på låtsas och inte så farligt eller kanske bara hörsägen.
Kontentan blir att fredsrörelsen gör skillnad på folk och folk. Och land och land. Det är inte speciellt överraskande, inte ens förvånande. Men förunderligt. Och samtidigt är det är så tyst att man kan höra en knappnål falla.
Gå till toppen