Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg har Skånes bästa unga uppfinnare

Mikroorganismer som fångar upp antibiotika, en tvål som funkar utan vatten, ljudvågor som blir elektricitet. Tre grupper av gymnasister från Helsingborg belönades nyligen i en stor innovationstävling. Priset: en resa till Hongkong.

Agnes Andersson, Johanna Ljunggren, Axel Östholm och Arvid Alkmar – alla elever på Procivitas i Helsingborg – vann första pris i innovationstävlingen Innocarnival Skåne på Malmö Live i förra veckan. I augusti åker de till Hongkong.Bild: Privat
Innocarnival Skåne är ett skolprojekt där skånska elever i årskurs 6-9 och gymnasiet har fått komma med egna lösningar för att tackla mänsklighetens stora ödesfrågor. Arbetet utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.
Det hela avslutades med en "innovationskarneval" på Malmö Live i slutet på förra veckan. Där utsågs också vilka elevgrupper som kommit på de allra smartaste lösningarna på olika globala problem. Bäst problemlösare i Skåne verkar Helsingborg ha, i alla fall på gymnasienivå. Det blev tredubbelt Helsingborg i topp i kategorin för bästa innovation på gymnasienivå. Trea kom en grupp från klass NA1 på Procivitas i Helsingborg med en idé för hur ljudvågor ska kunna bli elektricitet. På andra plats kom en grupp på naturvetenskapsprogrammet på Johannes Hedberg-gymnasiet. De har uppfunnit tvålen Soapurify som ska kunna användas utan vatten, något som tidningen tidigare berättat om.
Förstaplatsen gick också till klass NA1 på Procivitas. Eleverna Agnes Andersson, Axel Östholm, Arvid Alkmar och Johanna Ljunggren kom på en idé för hur man skulle kunna oskadliggöra antibiotika som kommer till reningsverken med avloppsvattnet. Medi-cut kallar de innovationen.
– Tanken är att man tar mikroorganismer från jäst och genmodifierar genom att sätta in ett protein som producerar enzymer som kan oskadliggöra antibiotikan. Mikroorganismerna appliceras sedan på biofilm, säger Agnes Andersson.
Antibiotikaresistens är ett av de allvarligaste problemen som mänskligheten står inför. Om Agnes Andersson och hennes klasskamraters idé skulle gå att förverkliga hade det mycket väl kunnat bli ett genombrott i kampen för att begränsa mängden antibiotika som släpps ut.
– Man beräknar att 10 miljoner människor om året kommer att dö år 2050 på grund av antibiotikaresistens, säger Agnes Andersson.
Priset som de tre Helsingborgsgrupperna nu vinner går inte av för hackor – en studieresa till Hongkong där de bland annat ska presentera sina innovationer för Hongkongs miljöminister. I augusti bär det av.
– Det är roligt men också konstigt! Det var inte länge sedan vi kom på vår idé och nu ska vi träffa miljöministern i Hongkong.
Gå till toppen