Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Innovativt förpackningsföretag flyttar och växer

Wellplast växlar upp. Förpackningsföretaget flyttar verksamheten till Åstorp och investerar 40 miljoner kronor för att kunna fördubbla produktionen.

En del innovationsföretag blir aldrig mer än en god idé, men Wellplast har tagit en rad steg sedan starten 1999. Nu sker nästa. Förpackningsföretaget har växt ur sina nuvarande lokaler och flyttar till nya, vilket både skapar utrymme för att öka produktionen och möjlighet att växa ytterligare i framtiden.
Wellplast har olika tempon i produktionen – stora serier som är högt automatiserade samt mindre serier av mer komplicerade produkter som kräver mycket manuellt arbete. Mirsada Antic, Chanatkorn Chidsakorn, Joselita Isidro-Bokelund och Ibadet Tanasijevic arbetar med en av de senare.Bild: Britt-Mari Olsson
Länge har verksamheten skett i Munka Ljungby. Framöver är det södra industriområdet vid Nyvång intill E4 som gäller.
– Vi undersökte flera alternativ, men det gick inte att bygga ut i tillräcklig omfattning i Munka Ljungby. Att bygga nytt var heller inget passande alternativ heller, det skulle ta tid och är dyrt i dagens konjunktur. Då dök den här lokalen upp, säger Jacob Volckerts, en av grundarna och delägarna i bolaget.
Wellplast är hyresgäster och förfogar över 7 500 kvadratmeter, vilket är ungefär 4 000 kvadratmeter mer än tidigare. Kontor och en del av produktionen har redan flyttat in i de nya lokalerna. Hela omställningen ska vara genomförd efter sommaren.
– Lokalen är perfekt på alla sätt: storleksmässigt, läget och möjligheter att skapa ett logistiskt flöde som är mycket bättre än tidigare.
Anders Jönzon, till vänster, och Jacob Volckerts, till höger, har varit om Wellplast hela resa sedan starten 1999. Här tillsammans med Sonny Skoog, som arbetar med forskning och utveckling.Bild: Britt-Mari Olsson
Förpackningsföretaget omsatte 71 miljoner kronor under 2016, förra året hade siffran ökat till 106 miljoner kronor. Samtidigt har personalstyrkan växt från 38 anställda till 55. Snart omfattar lönelistan ytterligare 10–15 personer.
Jacob Volckerts ser flera skäl till den goda utvecklingen under senare år.
– Vi har satsat mycket på designers och kunderna uppskattar att vi kan komma i mål snabbt. Sedan har vi varit mycket ute på mässor och kommit in på en rad stora europeiska företag.
Tillväxten har betydelse i sig. Stora aktörer kräver att deras leverantörer kan hantera betydande volymer under lång tid.
– Nu har vi nått en storlek som gör att de stora bolagen vågar lägga order hos oss.
Förpackningsföretaget växer och investerar i nya produktionslinjer. Robel Simna synar materialet efter stansning.Bild: Britt-Mari Olsson
Wellplast investerar omkring 40 miljoner kronor i den nya anläggningen. Merparten av pengarna går till de nya produktionslinjerna.
Företaget sysslar med att ta fram, utveckla och producera förpackningslösningar. Allt startade med en mix av polypropylen och krita, som ser ut och känns som wellpapp men klarar fukt utan att tappa bärkraft.
Sedan dess har Wellplast tagit fram en lång rad nya material och lösningar, som kan skräddarsys efter önskemål. Kunderna är i första hand europeiska industriföretag inom verkstads- och fordonsindustrin, byggsektor samt läkemedelsbranschen.
– Vi har helheten inom företaget. Vi utformar och tar fram förpackningarna, tillverkar materialet, och levererar en färdig lösning till kunden. Därmed kan vi även sköta återvinningen på ett effektivt sätt‚ säger Jacob Volckerts.
Många av förpackningarna kan användas upprepade gånger, här spelar utformningen en stor roll. De kan vikas ut och bli till skyddande höljen för att sedan vikas ihop och ta liten plats när de går i retur. En del av lösningen som ger förutsättningar för lönsamhet, vilket är nog så viktigt för företagets kunder.
Wellplast satsar på att återvinna spill i produktionen samt material från förpackningar som gjort sitt hos kundföretagen. Spillet kan bli råmaterial för nya förpackningar.Bild: Britt-Mari Olsson
Förpackningar är modellen för Wellplast. Arkivet innehåller stansverktyg för 1 500–2 000 olika som skapats under åren. Jacob Volckerts med ett av dem.Bild: Britt-Mari Olsson
Läs mer: Wellplast söker lösningar i ny förpackning
Läs mer: Företaget som tror på plast i ny förpackning
Gå till toppen