Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Konstnärliga trädgårdsvänner på Höganäs museum

Lagom till våren och fix i trädgårdar arrangerar Höganäs museum utställningen Trädgårdsvänner.

Pernilla Åkerström Fogelmark är en av flera som har arrangerat "Trädgårdsvänner" på Höganäs museum. Här fixar hon med Vikenbon Charlotte Carlins nätskulpturer.Bild: Anders Malmberg
Utomhus har värmen och våren äntligen kommit och när som helst exploderar grönskan i trädgårdar runt om i Skåne. På Höganäs museum och konsthall hakar man på och på lördag öppnar utställningen "Trädgårdsvänner".
– Vi ville starta upp våren med den här utställningen, speciellt den här våren, säger Pernilla Åkerström Fogelmark, en av flera på Höganäs museum som arbetat med "Trädgårdsvänner".
Det är nio konstnärer som ställer ut. De använder sig av olika material men alla har trädgård eller växtlighet i sina uttryck.
– Det är roligt, det är som ett potpurri av trädgårdsinspiration, säger Pernilla Åkerström Fogelmark, som till vardags är trädgårdsingenjör.
Calle Forsberg konsthantverk i keramik har dukat upp ett helt bord.Bild: Anders Malmberg
Hon tycker att de nio bildar en bra och rimlig bredd för utställningen. Och att de alla har tolkat trädgård på sitt sätt.
– Ingen är den andra lik, säger hon.
– Men de kompletterar varandra bra, med trädgård som den sammanbindande länken, säger Ami Kinell, ordförande i stiftelsen för Höganäs museum.
Konstnärerna kommer från olika håll i Sverige, men ett par är från nordvästra Skåne. Som Charlotte Carlin från Viken. Hon har flera nätskulpturer med på "Trädgårdsvänner", både inomhus och utomhus.
Keramik av Lena Olsson från Landskrona.Bild: Anders Malmberg
Lena Olsson från Landskrona ställer ut keramik och Maria Åströms textiler hänger som fonder på väggarna. Carina Seth Anderssons glasvaser står uppradade mitt i, de finns både som svarta och vita.
Längst in i konsthallen står Linn Peterssons landart och Calle Forsbergs konsthantverk i keramik dukar ett middagsbord.
Höganäs kultur- och fritidschef Anneli Sjöborg inviger utställningen när det är vernissage på lördag klockan 14.
Glaskonst av Carina Seth Andersson.Bild: Anders Malmberg
En utställning som kommer i helt rätt tid, tycker Ami Kinell.
– Vilken bra tajming. Det är först nu som ljuset och vädret kommit. Jag började själv inte kratta i trädgården förrän häromdagen.
Utställningen håller på till och med den 20 maj. Dagen innan är det, trots att det är pingstafton, fri entré i samband med Vårrundan, som är en del av Trädgårdsrundan. Då är det öppet både på museet och i dess trädgård.
– Vi hoppas att alla vårsugna kommer och ser utställningen. Och blir ännu mer vårsugna, säger Pernilla Åkerström Fogelmark.
Sam Stigsson ställer också ut på Höganäs museum.Bild: Anders Malmberg
Pernilla Åkerström Fogelmark ordnar Calle Forsbergs keramik på Höganäs museum.Bild: Anders Malmberg
Fakta

Konstnärerna på Trädgårdsvänner

Carina Seth Andersson

Karin Berglund

Charlotte Carlin

Calle Forsberg

Signe Persson-Melin

Lena Olsson

Linn Petersson

Sam Stigsson

Maria Åström

Gå till toppen