Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria G Francke: Det vi ser är #metoos vackra syster

Knytblusmanifestationen för Sara Danius är lika mäktig som vänlig.

Bild: Jonas Ekströmer/TT
Redan under torsdagskvällen spreds snabbt idén om att klä sig i knytblus dagen därpå för att hylla Sara Danius. Så under fredagsmorgonen drog det igång. Flödena i sociala medier fylldes av bilder försedda med hashtaggen #knytblusförsara och varianter på denna. Kända och okända uttalade sitt stöd och sedan dröjde det inte länge förrän en del klädförsäljare hängde på för att saluföra plagg av knytblusmodell.
Detta är en dag då det är lätt att älska sociala medier, särskilt Instagram. En mäktig och vänlig flod av enfärgade och mönstrade knytblusar, beiga och chockrosa och svartvita. Och de som inte har någon knytblus knyter en sjal om halsen, eller en plastpåse, eller ritar helt sonika dit en rosett på bilden. Alla får vara med.
Läs också Bildextra: Sara Danius hyllas med knytblusen
Lättköpt? Det går att ironisera över detta, som över allt annat. Att det finns viktigare saker att engagera sig i. Tja, det finns det alltid. Med undantag för de rena reklaminslagen skulle jag säga att det är en oerhört kraftfull manifestation vi ser. En del inlägg består enbart av en bild rakt upp och ned, andra kompletteras med långa texter – resonerande, rasande. Tankar blir till, formuleringar får vingar, det vi ser är #metoos vackra syster. Saken vidgas så att den handlar om något större än endast en bortmotad ständig sekreterare – något vi kan samla under begreppet unkna patriarkala strukturer.
På eftermiddagen bildades så eventet Knytblusmanifestation – avgå, hela akademien! av kriminologen Nina Rung och journalisten Cissi Wallin. Målet är att samla ihop folk till just en manifestation utanför Börshuset när Svenska Akademien på torsdag håller sitt första möte efter att Sara Danius lämnat som ständig sekreterare.
Se där, en rörelse som började med förvåning och raseri, mellanlandade i en lika delar hatad som omhuldad klädtrasa och går vidare till att bli handfast politik.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen