Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Storbritannien: Skripal övervakad i flera år

Ryssland har spionerat på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i flera år, enligt brittisk underrättelsetjänst. Landet uppges också ha testat nervgiftet Novitjok på dörrhandtag.

Storbritannien säger att Ryssland har spionerat på Sergej Skripal och hans dotter i flera år. Arkivbild.Bild: Jonathan Brady
Storbritannien har lämnat över sina underrättelseuppgifter till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, rapporterar flera brittiska medier.
"Vi har information som indikerar att rysk underrättelsetjänst intresserade sig för Skripals, så långt tillbaka som 2013, när mejlkonton som tillhörde Julia Skripal var måltavlor för GRU:s cyberspecialister", skriver Storbritanniens nationella säkerhetsrådgivare Mark Sedwill i rapporten.
GRU är Rysslands militära underrättelsetjänst.
Det är "troligt" att vissa Novitjok-substanser som tillverkades i Sovjetunionen inte fastnade i kontrollerna när Ryssland antog konventionen om förbud mot kemiska vapen, skriver Sedwill. Enligt britterna har Ryssland bedrivit program för kemiska vapen under 2000-talet.
"Inom det här programmet har man därefter undersökt olika sätt att leverera nervgifter, bland annat genom att applicera dem på dörrhandtag", står det i dokumentet.
The Guardian noterar att det är väldigt sällsynt att Storbritannien offentliggör den här typen av korrespondens.
Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att det var ett nervgift av typen Novitjok som användes vid attacken mot far och dotter Skripal.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påpekar enligt AFP att OPCW "bara slagit fast innehållet i den kemiska substansen".
Samtidigt som de nya brittiska uppgifterna offentliggörs håller den ryske ambassadören i London, Alexander Jakovenko, en presskonferens där han säger att Storbritannien tycks vilja förstöra alla bevis. Dessutom säger han att man inte kan vara säker på att Julia Skripal inte vill ha hjälp från Ryssland, vilket hon meddelade via brittisk polis förra veckan.
Fakta

Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Gå till toppen