Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Dimma och branta backar sög musten ur orienterare

Snoriga, svettblöta och leriga spurtade motionärer och elit sida vid sida uppför den sista backen i mot mål. Tre dagars orienteringsfest avslutades på söndagen i Klåveröd.

Swedish league lockade bortåt 1 800 orienterare till Klåveröd under söndagen. Och många kom för att heja på.Bild: Niklas Gustavsson
Cirka 950 sprang stadsorienteringen i Landskrona i fredags, 1 720 ställde upp i långdistanstävlingen i Kågeröd i lördags och till söndagens medeldistans kom ytterligare några hundra till start.
– Orientering är ingen sport man tjänar pengar på, men just den här tävlingen har lite prispengar som kan locka eliten, säger tävlingsledaren Magnus Thuresson.
Helgens tävlingar ingår i Swedish League, en serie deltävlingar under april–maj, där 35 000 kronor väntar totalsegraren. Elitorienterare från flera länder har deltagit, och banorna på Söderåsen bjöd på både toppar och dalar.
Det svenska landskapet med branta backar och mycket sten utmanade danska Camille Juhl.Bild: Niklas Gustavsson
– Så här branta backar har vi inte i Danmark, och inte heller så mycket sten, konstaterar Camille Juhl från Søllerød utanför Köpenhamn.
Hon är helt lerig upp till knäna och svetten droppar från håret.
– Det var utmanande. Dimman låg tät uppe på höjden, så det var inte så lätt att hitta, säger hon.
Målgången ligger på toppen av en sänka, så spurten går i lerigt uppförslut. Det suger musten ur benen, en och annan slänger sig utmattade på marken när de kommit i mål.
Vadå dåligt väder? Roland Dahlman från Malmö har orienterat i 40 år och beklagar inte regn och dimma.Bild: Niklas Gustavsson
Vi beklagar vädret, tänker på de soligt vackra vårdagarna som på söndagen byttes ut till råkall dimma. Men orienteringsräven Roland Dahlman stirrar oförstående på oss. Vädret är uppenbarligen en icke-fråga.
– Vi är alltid ute i regn, säger han.
Det är naturen som är tjusningen för orienteraren. Och utmaningen i att kunna ta sig fram i terrängen hur den än ser ut.
– Det trevliga är både elit och motionärer kan tävla samtidigt och sporten passar alla åldrar. Vi har en liten snitslad bana för små barn, och de äldsta orienterarna är uppåt 90 år, säger Magnus Thuresson.
En världsmästare i spåret. Annika Billstam spurtar uppför backen mot mål.Bild: Niklas Gustavsson
Peter Sundström tävlar i den öppna klassen och går i mål samtidigt som eliten. ”Jag hatar backar”, säger han skämtsamt.Bild: Niklas Gustavsson
Adrian Vartia är en av många elitorienterare som deltog i helgens tävling i Klåveröd.Bild: Niklas Gustavsson
Swedish league är en stor orienteringstävling som samlar deltagare från flera länder.Bild: Niklas Gustavsson
Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen