Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

En tidlös resa i Jane Austens fotspår

Författaren Jane Austen har alltid fascinerat och fångat sin publik. Hon är ständigt aktuell, även om det nu är över 200 år sedan hon dog. Häng med på en resa i Jane Austens fotspår.

Så här ser det ut vid entrén till The Jane Austen Centre i Bath, Somerset, södra England. Här finns en permanent utställning om Jane Austens tid i Bath för åren 1801–1805.Bild: Roland Classon
Det blev en semesterresa utöver det vanligt. När vi ändå var i England, för att bland annat hälsa på hos min frus släktingar, passade vi också på att besöka några platser där Jane Austen (1775–1817) bott och varit verksam i. Vi fick njuta av Jane Austens historia på välfyllda museum i Chawton och i Bath.
Vi hade just lämnat det vackra grevskapet Cornwall i sydvästra England. Där har min frus släkt anor 400 år bakåt i tiden. Vi tog in på Bed & Breakfast i Falmouth och inspirerades av platser som St. Ives, Penzance, Land's End och Redruth, där Cornwall har sitt stora bibliotek.
Och för att inte tala om den historiska trädgården The Lost Gardens of Heligan och Eden Project, där man kan inspireras av växter från hela världen. Vi hittade också kyrkogården Penmount, nära Truro, där min frus morfar är begravd.
Jane Austen's House Museum finns i den lilla orten Chawton i grevskapet Hampshire i södra England.Bild: Roland Classon
På vår resa norrut tog vi några timmars paus i den lilla orten Chawton, Hampshire. Här finns Jane Austen's House Museum. Det kändes nästan som om tiden stått stilla när vi klev in i den gamla byggnaden. Här bodde Jane Austen mellan 1809 och 1817. Vi tog god tid på oss, fångade atmosfären och unnade oss också en god kopp kaffe i ett närliggande café.
Jane Austen är en av de mest berömda och omtyckta författarna genom tiderna. Hennes kärleksromaner trycks ständigt i nya upplagor och på flera språk. Handlingen i böckerna utspelar sig i lantlig miljö i den engelska aristokratin och det är en ständig jakt på kärlek och lycka. Berättelserna är dessutom kryddade med humor och lätt ironi.
Här är det piano som finns i Jane Austen's House Museum i Chawton i grevskapet Hampshire i södra England.Bild: Roland Classon
Jane Austen är på något sätt tidlös. Ja, de flesta känner säkert till att hon skrev romaner som ”Förnuft och känsla” (1811), "Stolthet och fördom" (1813), ”Mansfield Park” (1814) och "Emma" (1815).
Kort efter hennes död släpptes även romanerna ”Northanger Abbey” och ”Persuasion” (”Övertalning”).
Alla hennes stora romaner har blivit film med kända skådespelare. Filmerna sänds på TV med jämna mellanrum. Även den romantiska dramafilmen ”The Jane Austen Book Club”, som handlar om en bokcirkel som diskuterar de sex romaner som Jane Austen skrivit, har blivit en stor succé.
På vår resa i Jane Austens fotspår fick vi veta det mesta om hennes liv och släkt.
Jane Austen föddes den 16 december 1775 i den lilla byn Steventon, Hampshire, i södra England. Föräldrar till Jane Austen var prästen George Austen (1731–1805) och Cassandra Leigh (1739–1827), en aristokrat som gärna skrev poesi. De hade träffats och gift sig i Bath 1764. Vi fick till och med se ett uppförstorat vigselbevis på museet i Bath.
Så här ser vigselbeviset ut för George Austen (1731–1805) och Cassandra Leigh (1739–1827). De gifte sig i Bath den 26 april 1764.Bild: Roland Classon
George Austen och Cassandra Leigh fick åtta barn, sex söner och två döttrar.
Jane Austen hade en trygg och lycklig uppväxt, mycket tack var den ständiga närvaron av föräldrarna och syskonen. Hon hade ett stort nätverk av släkt och vänner. Familjen älskade att läsa på vers och var road av skådespeleri.
Men hon levde i en turbulent tid i den brittiska historien, inte minst Napoleonkrigen påverkade hela Europa.
Jane Austen bodde i Steventon de första 25 åren och hon bestämde sig redan i unga år för att bli författare. Jane Austen bodde hela sitt liv tillsammans med sin mor och sin två år äldre syster Cassandra Austen.
Familjen flyttade till Bath 1801, en stad känd för sitt stimulerande sällskapsliv. Men åren i Bath var de minst produktiva i Jane Austens karriär som författare.
Jane Austen förblev ogift, trots att hon säkert hade flera romanser. Men vid vårt besök i The Jane Austen Centre i Bath berättade vår guide: Jane Austen hade på kvällen den 2 december 1802 sagt ja till giftermål med Harris Bigg-Wither, som var fem år yngre och som också var från Hampshire, där de hade träffats. Men morgonen därpå hade Jane ångrat sig. Det blev inget bröllop.
Jane Austen, teckning från 1810, gjord av hennes storasyster Cassandra Austen. Denna teckning finns i original på National Portrait Gallery, London. En kopia finns på The Jane Austen Centre i Bath, England.
Familjen drabbades dessutom av sorg då Jane Austens far dog i början på 1805. Detta försatte de tre kvinnorna, modern Cassandra, systern Cassandra och Jane, i en svår ekonomisk situation. Därför flyttade de så småningom till Southampton och bodde där hos en bror till Jane Austen.
1809 kom en vändpunkt i Jane Austens liv. Då köpte en av hennes bröder, Edward Austen, ett stort hus i Chawton (inte långt från Steventon), det som idag är Jane Austen's House Museum. Och det var här Jane Austen fick tillbaka lusten att skriva. Här färdigställde hon sina påbörjade böcker ”Sense and Sensibility” (”Förnuft och känsla”, 1811) och ”Pride and Prejudice” (”Stolthet och fördom”, 1813).
Hennes hälsa försämrades dock i början av 1817. Hon dog den 18 juli 1817 i Winchester och begravdes sex dagar senare i Winchester Cathedral. Jane Austen blev 41 år.
Fakta

Jane Austen

Författaren Jane Austen hade sju syskon: James Austen (1765–1819), George Austen (1766–1838), Edward Austen Knight (1767–1852), Henry Austen (1771–1850), Cassandra Austen (1773–1845), Francis Austen (1774–1865) och Charles Austen (1779–1852).

Cassandra Austen förblev, liksom sin syster Jane Austen, ogift. Varken Jane Austen eller hennes syster Cassandra Austen fick barn.

Det var Henry Austen som fick Jane Austens böcker publicerade efter förhandlingar med bokförläggaren Thomas Egerton i London. Det var också Henry Austen som avslöjade hemligheten att det faktiskt var Jane Austen som var författare till böckerna.

Både Francis Austen och Charles Austen var officerare i den brittiska Flottan.

En av bröderna, George Austen var ogift och barnlös. Enligt uppgift från Jane Austen's House Museum i Chawton var han döv och kunde inte tala.

Men fem av Jane Austens sex bröder var gifta och fyra av dem fick barn.

James Austen var gift två gånger och fick tre barn.

Edward Austen hade elva barn, liksom Francis Austen.

Charles Austen, som var gift två gånger, fick totalt åtta barn.

Det finns med andra ord en mängd Austen-ättlingar.

Källa: Jane Austen's House Museum.

För närvarande pågår utställningen ”A Sense of Jane Austen – dräkt & historia” i Textilhallen på Kulturen i Lund. Utställningen är öppen till den 2 september.

Gå till toppen