Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förorenad jord fraktas bort från Oceanpiren

När Helsingborg växer innebär det också att gömda föroreningar från svunna tider gör sig påminda. På Oceanpiren kommer nu stora mängder förorenad jord tas bort för att möjliggöra bostäder.

Under de senaste månaderna har arbetet med att förbereda för bygget av en ny stadsdel på Oceanpiren pågått. En ny huvudgata byggs, ledningar dras – och marken saneras.
Redan i ett tidigt stadium i planeringsprocessen visste man att det dolde sig föroreningar under jord här. Detta är ett gammalt hamnområde och det är därför föga förvånande att marken är förorenad.
– Det är regel snarare än undantag att den här typen av områden är förorenade. Men här är det faktiskt inte så allvarligt med tanke på vilken verksamhet som pågått här, säger Niklas Axheimer, handläggare på miljöförvaltningen.
Halterna av flera metaller samt PAH överskrider det som är tillåtet vid bostadsbebyggelse. Det finns även oljeföroreningar i marken, då det har gått bränsleledningar här.
I dagarna fattade miljöförvaltningen beslut om vilka försiktighetsmått som ska iakttas i samband med att saneringen av marken kring en gammal, numera begravd, vågbrytare nu startar. Liknande beslut för andra fastigheter på Oceanpiren fattades i mars.
Gå till toppen