Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

EU fördömer och varnar om Syrien

Ett enat EU fördömer Syriens användande av kemiska vapen, uttalar sitt stöd för helgens USA-ledda attacker och hotar med nya sanktioner mot Bashar al-Assads regim. Också Ryssland får skarp kritik – även om det dröjer med ytterligare sanktioner.

Kabinettssekreterare Annika Söder (S) diskuterar Syrien, Ryssland och Iran på EU:s utrikesministermöte i Luxemburg.Bild: Wiktor Nummelin/TT
I ett gemensamt uttalande från EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen läggs skulden tydligt på Syriens styrande för "den katastrofala humanitära situationen och det syriska folkets lidande".
– Vi är väldigt bekymrade över kemvapenanvändningen som sannolikt kommer från den syriska regimen. Vi är också väldigt bekymrade över väldigt många veton från Ryssland när vi försöker hitta en politisk lösning, konstaterar kabinettssekreterare Annika Söder (S) på väg ut från mötet.
EU-länderna hoppas fortfarande kunna få fram en diplomatisk och politisk lösning och arrangerar nästa vecka en stor Syrien-konferens i Bryssel tillsammans med FN.
– Tillsammans är vi ju ganska betydelsefulla och starka och med eniga budskap bör vi också kunna påverka, säger Söder.
I sitt uttalande varslar EU om att ytterligare sanktioner mot Syrien kommer att övervägas "så länge som förtrycket fortsätter".
Sanktioner övervägs även mot den syriska regimens uppbackare i Ryssland – även om det just nu främst beror på mordförsöket mot den Storbritannien-boende förre ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter.
– Men det var ingen färdig diskussion i dag, utan den fortsätter fram till och med juni, säger Annika Söder, som samtidigt noterar att det inte är enkelt för EU-länderna att vara bestämda och tydliga gentemot grannen i öst.
– Det finns ett bekymmer kring energiförsörjningen eftersom Ryssland är en stor energileverantör. Det finns en insikt om att energiberoendet av Ryssland kan skapa svårigheter att vara väldigt bestämd i sitt handlande när Ryssland begår fel.
Sverige är hur som helst öppet för att ytterligare förstärka sanktionerna mot Ryssland.
– Om sanktioner kan vara meningsfulla och vi tror att de kan påverka så kan vi också stödja dem. För oss är det också viktigt att sanktioner sker i EU:s ramverk eller FN:s ramverk så att vi är många som står bakom sanktionerna för då tror vi att de är mer verkningsfulla, säger Annika Söder efter mötet i Luxemburg.
Fakta

EU om Syrien

Här är några utdrag ur EU-ländernas gemensamma uttalande om Syrien på måndagen:

"Vi fördömer starkt den syriska regimens fortsatta och upprepade användande av kemiska vapen, inklusive den senaste attacken mot Douma".

"Rådet (medlemsländerna) förstår att USA:s, Frankrikes och Storbritanniens flygattacker mot faciliteter för kemiska vapen i Syrien vara specifika åtgärder som utförts enbart i syfte att förhindra ytterligare användning av kemiska vapen".

"EU kommer att överväga fortsätta restriktiva åtgärder mot Syrien så länge som förtrycket fortsätter".

Källa: Europeiska rådet.

Gå till toppen