Mat & Dryck

Fler livsmedel ska berikas med D-vitamin

Två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett för lågt intag av D-vitamin än rekommenderat och efter förslag från Livsmedelsverket utökas nu kraven på obligatorisk D-vitaminberikning av livsmedel.

Laktosfri mjölk är en av de produkter som omfattas av de nya kraven på D-vitaminberikning, enligt Livsmedelsverket.Bild: Janerik Henriksson/TT
Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan för D-vitamin. För att behålla en tillräcklig nivå under vintern behöver människor i de nordiska länderna få i sig mer från kosten. Det saknas breda representativa studier om D-vitaminnivåer hos svenskar, men tidigare matvaneundersökningar indikerar att två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett lägre intag än rekommenderat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen