Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria G Francke: Ny norsk ungdomsserie tar vid där ”Skam” slutade

Uppföljaren "Blank" följer två väninnor i väntan på vuxenlivet.

Susanne och Ella i "Blank", en ny serie skriven och regisserad av Knut Naesheim.Bild: NRK
Jag måste erkänna att mitt intresse för franska versionen av "Skam" dog snabbt. Och jag har inte heller lyckats uppbringa någon större entusiasm för italienska eller tyska "Skam". Storyn är redan känd, variationerna alldeles för små. Min plan var att titta på allt, men så blev det inte.
Läs också Emmas och Yanns kyssar har ingenting av den hetta som fanns mellan Eva och Jonas
Men nu! Natten till i söndags sjösatte NRK en helt ny ungdomsserie, "Blank", och en del namn i redaktionen känns igen från "Skam". Formen är likadan – serien publiceras klipp för klipp i realtid och varvas med chattar och kompletteras med rollfigurernas Instagramposter på en särskild sajt – här.
Det hela handlar om 19-åriga Ella och hennes kompis Susanne som delar lägenhet. Ella är tillsammans med Mats. Det är de yttre omständigheterna. Ännu så länge vet vi inte så mycket, i skrivande stund har endast tre klipp kommit men det räckte med två för att jag skulle notera en viss uppståndelse i mina sociala medier-flöden.
Mina härliga digitala bekantskaper i Skamuniversumet, som egentligen väntar på amerikanska versionen av "Skam", har redan satt sitt hopp till "Blank" och är igång med att översätta klippen till engelska och tillverka en och annan meme – men framför allt lägga fram en massa teorier om vad som kommer att hända.
Av vad vi hittills har sett kan vi konstatera att Ella verkar rätt desillusionerad. Hon har friår och jobbar i väntan på att plugga vidare. Seriens tema är inte uttalat, men två möjliga spår är prestationsångesten hos unga eller att Ella ska komma underfund med sin sexualitet och komma ut som bi eller gay.
Det är ett helt genialiskt publiceringssätt som NRK har satt i system. Jag märker redan att jag uppdaterar Blanksajten oftare än vad som kanske är sunt, på jakt efter mer.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen