Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Snö, kyla och vindar försenade persontågen

Snö och kyla i kombination med hårda vindar är enligt Trafikverket förklaringarna till att persontågens punktighet blev 88,1 procent i mars, vilket är 3,7 procentenheter sämre än samma månad i fjol. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
De svenska persontågen hade det kämpigt med punktligheten även i mars. Fortsatt snö och kyla i kombination med hårda vindar är enligt Trafikverket förklaringarna till att punktigheten blev 88,1 procent under månaden, vilket är 3,7 procentenheter sämre än mars i fjol.
Ändå var det 1,7 procentenheter bättre än i februari, då vädret var ännu hårdare.
Den 1–20 mars i år räknades bara 86,9 procent av persontågen som punktliga – de kom alltså fram till slutstationen senast fem minuter efter tidtabell. Under resten av månaden var andelen 90,1 procent.
Den allra värsta dagen var den 1 mars, då 75,1 procent av tågen var i tid, medan lördagen den 31 mars var bäst med 96 procent.
Inställda tåg sänkte punktligheten i mars med 2,4 procentenheter.
Också hastighetsnedsättningar, spårfel, växelfel, nedrivna kontaktledningar samt de utökade gränskontrollerna nämns som orsaker till förseningarna.
Gå till toppen