Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Statsrådet kväljer dom.

Kronprinsessan Victoria och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vid sametingets öppnande förra året.Bild: Robert Henriksson/TT
Efter en sjuårig juridisk process eldade kronofogden i onsdags upp en kåta, enligt länsstyrelsen ett svartbygge, i Vindelfjällens naturreservat.
Många upprördes. Bland dem demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
"Orimligt, i dess sanna (!) bemärkelse", skrev Bah Kuhnke på Instagram med hänvisning till att "ord har stått mot ord". Vilket i och för sig stämmer. Länsstyrelsen har haft en uppfattning, kåtans ägare en annan.
"Sorg, vrede", svarade Bah Kuhnke när hon av TV4 Nyheterna fick frågan vad hon kände inför bilderna av den brinnande kåtan.
Alice Bah Kuhnke tycks inte förstå, alternativt inte bry sig om, hur central domstolars och myndigheters oberoende av den politiska makten är.
Hur kan Bah Kuhnke säga att "ord står mot ord" när Länsstyrelsen i Västerbotten och Mark- och miljödomstolen i Umeå redan har bedömt saken? säger Mattias Lindgren, kronoinspektör i Skellefteå som var med och verkställde beslutet, till Västerbottens-Kuriren:
"Ärendet är prövat juridiskt, men likväl uttalar sig ministern som om detta inte betyder något för henne."
På Instagram skriver Bah Kuhnke också att "som statsråd är det inte tillåtet att lägga sig i eller på något sätt påverka myndigheters pågående handläggning". Men tydligen tycker hon att det är fritt fram att ifrågasätta ett myndighetsbeslut i efterhand, när det inte längre är ett pågående ärende.
Dessutom är frågan alls inte utagerad. Uppeldningen av kåtan har anmälts till Justitieombudsmannen, som nu fått veta att regeringen betraktar länsstyrelsens beslut som "orimligt".
Riksdagen stiftar lagar, domstolar och myndigheter tolkar och tillämpar. Regeringen lägger sig inte i här. Är politikerna inte nöjda med utfallet ska de ändra lagen – inte tala om för domstolar och myndigheter att de fattat orimliga beslut.
Det hör till rättsstatens grundläggande principer. Det kan inget statsråd, allra minst en demokratiminister, vara omedveten om.
Gå till toppen