Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Vänortsutbytet med Kamen fyller 40 år

I 40 år har Ängelholm och den tyska staden Kamen varit vänorter. Det firas med att 40 personer från den tyska staden gästar Ängelholm 19-22 april.

Skolungdomar den tyska staden Kamen har besökt Ängelholm flera gånger. Nu fyller vänortsutbytet mellan städerna 40 år.Bild: Lars Wallin
Bland aktiviteterna under helgen finns flera saker som allmänheten kan vara med på.
– Det här handlar inte om slutna sällskap, utan vi vill ge så många ängelholmare möjlighet att träffa tyskarna. Därför har vi lagt in flera saker där vem som helst kan hänga på, säger Liss Böcker (C), som är vice ordförande i Ängelholms vänortskomitté.
På förmiddagen den 20 april leder Johan Brinck två stadsvandringar, en med start klockan 10 och en klockan 11.
Under eftermiddagen är det busstur till Hovs Hallar och Norrvikens trädgårdar, där det också blir eftermiddagsfika.
Lördagen den 21 april kan de som vill gå längs vandringsleden Ottos Runda mellan klockan 9 och 12. Från 13.30 är det sedan folkmusik, ridning på islandshästar och pararidning på Spelmansgården.
– Bland gästerna finns naturligtvis representanter för Kamen, men det kommer också privatpersoner som skaffat sig vänner i eller i närheten av Ängelholm, säger Liss Böcker.
Kamen är en tysk stad i Ruhrmrådet med 43 000 innevånare. Ängelholm har ytterligare två vänorter. Höje Taastrup i Danmark och Dobole i Lettland.
Redan år 836 så blev tyska staden Paderborn och franska Le Mans vänorter. Vänortsrörelsen tog fart, ofta med tyska städer, efter andra världskriget som en del i fredsarbetet.
Gå till toppen