Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Elever berättar om resa till Uganda

Alice Axelsson är en av tio elever som i februari åkte till Uganda för sitt gymnasiearbete. På torsdag berättar hon och de övriga om upplevelserna som skapade ett speciellt band till landet vid ekvatorn.

Ugandagruppen är fördelad på tre av Helsingborgs gymnasieskolor. Varje år väljs ett tiotal elever ut som får göra sitt gymnasiearbete i trakterna kring Kisoro.Bild: Privat
Varje år i februari åker tio elever från Tycho Brahe-, Olympia- och Nicolaiskolans gymnasielinjer till Kisoro, Uganda för sitt gymnasiearbete. I årets grupp ingick bland andra Alice Axelsson som ville studera skillnaderna i hur bloddonationer görs mot hemma i Helsingborg.
– Jag hade en teori att i Uganda, där en stor del av befolkningen bär på hiv, har man problem med att få tag i blodgivare. Det visade sig att jag hade rätt, säger Alice Axelsson.
Innan resan gjorde Alice Axelsson en förstudie på Helsingborgs lasarett om metoder och arbetssätt vid bloddonationer. På plats i Kisoro fick hon bland andra träffa läkaren för ortens barnhem.
Alice Axelsson med några av eleverna på skolan i Mgahinga, som just fått tröjor från fotbollsklubben Fortuna.Bild: Privat
– Det visade sig att många av spädbarnen var där eftersom deras mödrar dött vid förlossningen, det fanns helt enkelt inte blod att ge dem. Antalet smittbärare är så stort att det inte finns tillräckligt många som kan ge blod, trots att man har utrustat bilar för att kunna söka upp blodgivare.
En annan programpunkt på resan var ett besök på Kisoro Vision School, som Ugandagruppen har ett fortlöpande utbyte med sedan flera år.
Läs mer: Eleverna åkte till Uganda med solceller och vattenrening
– Det är en internatskola. Många av eleverna har fyra timmars resväg till skolan, så det hade inte gått annars. Vi umgicks och jämförde våra skolor och vilka ämnen vi läser. Många av eleverna är väldigt duktiga och jobbar hårt med sina studier, men det saknas material som vi tar för givet, säger hon.
Eleverna i Ugandagruppen får själva söka sponsorer och samla ihop de 70 000 kronor resan kostar. ”Men vi samlade in lite extra för att kunna åka och se bergsgorillorna som finns i området”, säger Alice Axelsson.Bild: Privat
Under resan besökte eleverna även en annan skola i byn Mgahinga. Alice Axelsson hade med sig en överraskning till eleverna.
– Jag spelar fotboll i Fortuna FF och hade med mig fotbollströjor som klubben donerat och dessutom en del fotbollar som Puma sponsrat med. Det blev väldigt uppskattat.
Vad gav det starkaste intrycket?
– Det var mötet med alla dessa människor, barn som vuxna, från många olika kulturer. Vi åkte bland annat till en by där vi träffade några av batwa-folket. Det är en urbefolkning i Uganda som av andra inte anses ha något värde. Fram till helt nyligen har de varit helt utestängda från det mesta i samhället. Det var en väldigt känslosam upplevelse att se en helt annan bild av hur livet kan vara.
Skulle du åka igen om du fick chansen?
– Absolut! Det skulle jag göra med glädje, vare sig det vore som volontär eller något annat. Det skapas ett speciellt band till ett land där man fått uppleva så mycket, säger Alice Axelsson.
Torsdagen den 19 april kommer Alice Axelsson och de andra i Ugandagruppen att berätta om sin resa och sina arbeten. Det blir i Lilla Aulan på Nicolaiskolan klockan 18. Under pausen finns det även möjlighet att köpa fika och därmed hjälpa nästa års resenärer.
Gå till toppen