Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Explosion i lägenhet på Dalhem: ”Hela huset skakade”

Sent på tisdagskvällen skedde en explosion vid ett flerfamiljshus på Dalhemsvägen. Ingen person skadades i explosionen, men polisen misstänker brott.

Bild: Jan Emanuelsson Topnews.se
Klockan 23.01 larmade flera uppringare om en hög smäll på Dalhemsvägen. Någon form av explosion hade inträffat i eller strax utanför ett flerfamiljshus och polis, räddningstjänst och ambulans åkte till platsen.
– Det ska ha varit en explosion i en lägenhet på bottenplan i ett av husen. Det ska ha brunnit men inte i nuläget, sa Mattias Johansson, brandingenjör på Räddningstjänsten Nordväst, i samband med händelsen.
Ingen person skadades vid explosionen. Däremot tog fönster och dörrar skada av smällen – även på grannlägenheterna.
Polisen spärrade av området och beställde bombtekniker, som vid 00.40-tiden ännu inte hade anlänt.
– Det var en jäkla smäll, hela huset skakade. Jag har aldrig hört en sån smäll, det var som en bomb, berättade en boende i området för HD.
– Det var en hög och dov smäll. Jag sprang ut i riktning mot där ljudet verkade komma ifrån och såg att lite folk hade samlats, berättade ett annat vittne, som också beskrev att det låg bråte på gatan utanför lägenheten.
Det är fortfarande okänt vad som orsakat explosionen. Polisen misstänker någon form av brott, men vid 00.40-tiden fanns ännu ingen brottsrubricering.
– Vi håller på att göra intervjuer med folk som befann sig på platsen och utröna om någon gjort konkreta iakttagelser, säger Kenneth Andersson, inre befäl vid Helsingborgspolisen.
Vittnen säger att de har hört en moped köra från platsen kort efter explosionen?
– Någon har hört ljud från en moped, det är allt jag vet.
Var de boende hemma när explosionen inträffade?
– Jag vet faktiskt inte om de var det, säger Kenneth Andersson.
Drygt en och en halv timme senare skedde en andra explosion, denna gång i en lägenhet på Södra Stenbocksgatan. Det uppstod ingen brand och ingen person var hemma i lägenheten när explosionen skedde.
Under natten anlände bombtekniker och sökte igenom båda brottsplatserna för att säkerställa säkerheten. Sedan kommer kriminaltekniker att ta vid för att genomföra en brottsplatsundersökning.
- Bombteknikerna är inte klara än. Vi får se vilka fynd vi kan hitta, säger Kenneth Andersson, senare under natten.
Polisen har upprättat en anmälan om försök till mord.
- Det finns indikationer på att det är mord som har varit syftet. Vilka indikationer kan jag inte kommentera, säger Kenneth Andersson.
Än så länge har polisen inte hittat något konkret som talar för att de två explosionerna har med varandra att göra. Polisen har ingen misstänkt i nuläget.
- Vi väntar nu på resultatet från bomb- och kriminalteknikernas undersökningar. Kriminalteknikerna måste vänta på att bombteknikerna blir klara. Under morgonen kommer vi att försöka samla in flera vittnesuppgifter, säger Kenneth Andersson.
Gå till toppen