Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Ninja Thyberg skildrar porrbranschen i debuten

Ninja Thybergs långfilmsdebut utspelar sig i porrbranschen i Los Angeles. Hon har träffat många nyckelpersoner på plats och tanken är att flera av rollerna ska spelas av riktiga porrskådespelare. – Ambitionen är att vi ska hålla det så autentiskt det går, säger regissören.

"Det är så mycket av bildkulturen som anspelar på porren och för de som är insatta och de som inte är det så blir tolkningen av de här bilderna helt olika. Det påverkar ju hur man ser världen", säger regissören Ninja Thyberg.Bild: Miranda Sigander/TT
Porraktörerna övar ställningar i mjukisbyxor och fikar innan det är dags att slå på kameran. Det ryktas att en av tjejerna ska göra en "double anal", vilket påverkar den ambitiösa Marie, som inte vill vara sämre.
Med en humoristisk ton av svartare slag skildrade Ninja Thyberg i sin kortfilm "Pleasure" arbetsplatsintriger på ett udda ställe. Filmen visades som enda svenskt tävlingsbidrag på filmfestivalen i Cannes 2013, där den belönades med priset Canal + award.
I en bil på väg mot Santa Monica i Los Angeles dagen efter Oscarsgalan (där Ruben Östlund, kollega på produktionsbolaget Plattform, precis gått miste om en Oscar) berättar Ninja Thyberg om hur hon redan där i Cannes hade tanken på "Pleasure" som en pilot för en långfilm.
– Det här projektet har funnits med länge men jag var tvungen att göra klart min utbildning (Stockholms dramatiska högskola). Jag lärde känna Ruben på vägen och han föreslog att jag skulle komma till Plattform.
Nu har hon varit i LA i omgångar och gjort research. Till en början fick hon hjälp av producenten Jesper Kurlandsky vars kontakter ledde in i stadens porrbransch, som är en av få i gratisporrens tidevarv där folk fortfarande jobbar på heltid och har verksamhet 9–17 med kontor.
– Efter ett tag har folk börjat få koll på mig och varför jag är här. Ambitionen är att flera av karaktärerna i filmen ska spelas av personer från den riktiga porrindustrin. Manuset är baserat på folk jag har träffat och saker jag sett här.
Inspelningsstart för filmen, som har arbetsnamnet "Jessica", blir det i Los Angeles i augusti. 19-åriga Sofia Kappel från Stockholm spelar huvudrollen, en svensk tjej som landar i Los Angeles med målet att bli porrstjärna. Hon får en agent och flyttar in i ett så kallat model house tillsammans med ett gäng tjejer som tillhör agenturen.
TT: Varför vill hon bli porrstjärna?
– Det tänker jag inte svara på, du får se filmen, säger Ninja Thyberg först. Men så fortsätter hon ändå:
– Jag undviker den frågan, att försöka ge ett enkelt svar blir problematiskt. Egentligen är frågan ställd utifrån "vad är det för fel på henne?". Det finns lika många svar på det som det finns tjejer, det är jättekomplext. Men ett annat svar är att de får ut något av det och vad det är får man tolka själv. Ett tredje svar är att vi lever i en värld där pengar styr och om det finns en efterfrågan kommer systemet se till att det finns ett utbud.
Ninja Thyberg har genom åren studerat ämnet noga och har hunnit byta åsikter många gånger. Men i dag tycker hon inte att pornografi i sig är någonting dåligt. Att se proffs som njuter av vad de gör kan nästan vara "som en religiös upplevelse", säger hon.
– Det trodde jag inte när jag först kom hit. Jag har ägnat otroligt mycket tid åt det här ämnet i 15 års tid. Och så kom jag hit och insåg hur olika det kan vara i teorin och i praktiken. Men visst, det finns mycket som är väldigt problematiskt med innehållet och arbetsförhållandena, men det har mer med hur makten är fördelad, både i branschen och i resten av världen, att göra än fenomenet i sig.
Fakta

Ninja Thyberg

Född: 1984

Utbildning: Gick ut filmregilinjen vid Stockholms dramatiska högskola 2015 och har tidigare bland annat gått Fridhems folkhögskolas filmutbildning

Meriter: Kortfilmen "Pleasure" blev som enda svenska film utvald att tävla i Cannes 2013. Filmen tävlade i sidosektionen Kritikerveckan och belönades med Canal+ Award. Med kortfilmen "Hot chicks" vann hon Stockholm filmfestivals pris för bästa regi i sektionen 1 km film.

Aktuell: Förbereder inspelningen av långfilmsdebuten, som ska utspela sig i porrbranschen i Los Angeles. "Vi siktar på premiär i Cannes 2019".

Gå till toppen