Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Ungdomsarbetslösheten lägsta på tio år i Helsingborg

Ungas situation på arbetsmarknaden har ljusnat. I alla fall om man ska tro arbetsförmedlingens nya rapport som visar en positiv utveckling.

Andelen arbetslösa av den registrerade arbetskraften (bland 18-24 åringar) i Helsingborg har minskat stadigt de senaste tio åren och är nu på sin lägsta nivå enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.
– Det är jätteroligt men vi är fortfarande inte nöjda. Nyckeln är att jobba förebyggande både inom den offentliga sektorn men också inom det privata näringslivet. Det krävs att vi fortsätter i de banorna, säger Jesper Theander, arbetsmarknadsdirektör i Helsingborg.
I mars var 901 unga helsingborgare arbetslösa, vilket är 11,5 procent och också en halvering sedan toppen i augusti 2012.
Anledningen till de sjunkande siffrorna är bland annat samarbetet mellan många aktörer, till exempel arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsförvaltningen och Helsingborgs gymnasieskolor, som samarbetar för att sätta unga i arbete.
– Ett långsiktigt arbete har varit att jobba mot gymnasiet mot de ungdomar som väljer att hoppa av, försöka nå dem så fort som möjligt och skapa motivationen för att de ska fortsätta skolan, så de får bättre förutsättningar för att komma in på arbetsmarknaden, säger Anna Jähnke (M), ordförande arbetsmarknadsnämnden.
Anna Jähnke (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.Bild: Sven-Erik Svensson
– Utan en gymnasieutbildning blir det svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Det gäller att fånga upp ungdomar tidigt, säger Anna Jähnke (M).
En annan del i arbetet har varit stadens områdesarbeten i olika stadsdelar i Helsingborg. Ett exempel är Projekt Rekrytera som finns på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal som samlar krafter från bland annat Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen, Helsingborgshem, och Försäkringskassan för att sätta både unga och de som varit arbetslösa länge i arbete.
Läs mer: Nu är framtidssatsningen igång på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal
Ungdomar som inte är födda i Sverige har det svårare på arbetsmarknaden. Av de 901 unga helsingborgarna som är arbetslösa drygt 32 % utrikesfödda.
Kommunstyrelsen i Helsingborg har som mål att arbetslösheten ska ligga på 6,5 procent år 2020.
– Vi går i rätt utveckling och det är viktigt att ungdomarna ser att det finns goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, avslutar Anna Jähnke.
En viktig del i arbetet med att minska ungdomsarbetslösheten är att få unga att gå ut gymnasiet.Bild: Jessica Gow/TT
Gå till toppen