Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga tecken på samband mellan explosioner

Inom loppet av en och en halv timme briserade två sprängladdningar i två bostadshus i Helsingborg. Men något samband mellan sprängdåden tycks inte finnas.

Klockan var 23.01 på tisdagskvällen när en hög smäll hördes över Dalhem med omnejd. Boende i flerfamiljshuset vittnar om att "hela huset skakade".
Drygt en och en halv timme senare, klockan 00.33, väcktes flera boende på Södra Stenbocksgatan av en knall.
Gemensamt för båda explosionerna är att ingen person kom till skada. Dagen efter sprängdåden konstaterar polisen annars att skillnaderna mellan explosionerna är större än likheterna.
– Explosionen på Dalhem orsakades av en sprängladdning som resulterade i skador på tre lägenheter. Smällen på Södra Stenbocksgatan var inte kraftigare än att skadorna begränsande sig till ett fönster. Möjligen handlar det om en så kallad banger eller en liknande pjäs, säger polisens pressinformatör Åsa Emanuelsson.
Läs också Här är alla explosioner i Helsingborg sedan 2017
Förutom lägenheten där sprängladdningen briserade skadades ytterligare två lägenheter.Bild: Björn Lilja Bjšrn Lilja
På onsdagen genomförde polisen tekniska undersökningar vid de båda brottsplatserna. Explosionen på Dalhem rubriceras som mordförsök, smällen på Södra Stenbocksgatan som övergrepp i rättssak. På den sistnämnda adressen bor en ung man som nyligen suttit häktad i ett uppmärksammat våldsbrott på senare tid. Enligt polisen finns det en hotbild.
Dagen efter vilar lugnet över Dalhem. På en trädgårdstäppa står en mamma till två små pojkar medan den ene sonen tränar vristskott med en plastboll mot ett litet mål.
– Man blir ju rädd när nåt sånt här händer. Den som gjort det är uppenbarligen en människa som varken tar hänsyn till barn eller något annat, det bor ju barn ovanför den lägenheten som sprängdes, säger kvinnan som vill vara anonym.
Hennes make var vaken när sprängladdningen briserade och fick syn på en flyende mopedist sekunderna därpå.
Områdespoliserna Björn Holmberg och Mikael Lindvall rullar förbi på sina cyklar.
– De som kritiserar oss för att vi inte syns oftare här har visst fog för sin kritik. Vår vision är att man som områdespoliser ska kunna fokusera på ett enda område, lära känna människor och ge människor en chans att lära känna oss. Men vi jobbar efter våra resurser, säger Björn Holmberg.
Områdespoliserna Mikael Lindvall och Björn Holmberg.
Den senaste tidens mörka statistik över sprängningar och grova våldsbrott i Helsingborg till trots har han en ljus syn på Dalhems och Helsingborgs framtid.
– Det är klart att den brottsutveckling vi sett på senare tid går att vända. Men det kräver kanske tio år av konstant polisiär närvaro. Då måste vi förstås bli fler poliser även om fler poliser inte löser allt, säger han.
Polisen hade på onsdagen ingen misstänkt för något av de två sprängdåden.
Gå till toppen