Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Viktigt att våga fråga när självmord ska förebyggas

Varje dag tar i snitt fyra svenskar sitt liv. Trots det är det ett ämne som många är rädda för att prata om. Alfred Skogberg från Suicide Zero, som gästade Ängelholm på onsdagen, tror att antalet självmord kan minska rejält med satsningar på förebyggande arbete.

"Alla som kommer i kontakt med folk som lider av psykisk ohälsa har ett viktigt jobb framför sig. Var och en av oss kan bidra", säger Alfred Skogberg som föreläste för kyrkans personal på onsdagen.Bild: Niklas Gustavsson
Det finns många myter om självmord. Som att det aldrig går att stoppa den som väl har bestämt sig. Eller att självmordstankar kan utlösas bara av att prata om det.
– Myten är att man inte ska prata om självmord för att inte "väcka den björn som sover", men så funkar det inte, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för organisationen Suicide Zero.
På onsdagen gästade han Svenska kyrkan i Ängelholm och föreläste för församlingens personal.
I själva verket finns mycket att göra för att förebygga självmord. Alfred Skogbergs råd till den som misstänker att någon överväger att ta sitt liv är att gå rakt på sak och fråga om det.
– Det finns mycket rädsla kring självmord, man är rädd att göra fel. Därför är det viktigt att prata om det. Att skygga hjälper inte.
Han tycker att även journalister måste bli bättre på att närma sig ämnet. Inställningen att man ska vara försiktig med att rapportera om självmord bidrar till att samhällsproblemet inte lyfts som det borde, menar han.
Runt 1 500 svenskar begår självmord varje år. En siffra som stått relativt stilla de senaste 15 åren.
Maria Wilhelmsson Ter-Borch intervjuades av tidningen i vintras. Nu vill hon öka kunskapen kring självmord, inte minst inom kyrkan där hon själv jobbar.Bild: Niklas Gustavsson
En av människorna bakom statistiken är 17-åriga Fanny Ter-Borch, Örkelljungabo och elev på Rönnegymnasiet, som tog sitt liv i somras.
Initiativtagare till onsdagens föreläsning i Ängelholm är Fannys mamma Maria Wilhelmsson Ter-Borch, som jobbar som ekonom i församlingen.
– Vi som jobbar inom kyrkan träffar så mycket människor. Inte minst många unga, konfirmander, och det är ofta i 13-, 14-årsåldern som man börjar må dåligt. Vi träffar också människor som har sorg.
Läs också Livet efter dotterns självmord
Maria Wilhelmsson Ter-Borch, som berättade om sorgen efter dottern i en intervju med HD tidigare i vintras, vill nu sprida kunskap.
– Jag kunde inte rädda min egen dotter, men kanske kan jag rädda någon annan. Vi kan inte bara blunda och vara tysta, vi måste prata om det.
Suicide Zero håller bland annat i utbildningar och lyfter frågan om breda satsningar mot självmord. "Det är sex gånger fler som dör genom självmord än i trafiken. Därför borde man satsa betydligt mer på att förebygga självmord, men det gör man inte. Tvärtom", säger Alfred Skogberg.Bild: Niklas Gustavsson
I Sverige är det sex gånger fler som begår självmord än som dör i trafiken, säger Alfred Skogberg, som vill att större resurser ska avsättas till förebyggande åtgärder.
I maj ska han än en gång lyfta frågan vid en träff med socialminister Annika Strandhäll (S).
Kunskap, stöd och förbyggande arbete bland annat i kommuner, på skolor och arbetsplatser kan vända statistiken. Man kan även bygga bort självmorden, påpekar Alfred Skogberg, genom att göra det svårare rent fysiskt att följa impulsen att ta sitt liv. Som skyddande nät på höga höjder, staket eller stängsel på broar och längs järnvägar.
Läs också Så ska självmorden i Skåne minska
Det är inte enbart vårdpersonal som kan hjälpa, ofta räcker medmänsklighet långt. Att våga fråga när det känns som om något är fel, och vara särskilt uppmärksam på varningstecken vid omvälvande händelser, som när någon nyligen gått i pension, fött barn, gått igenom sjukdom, arbetslöshet, separation eller flyktingskap.
– Tyvärr har jag hört för många anhöriga som ångrar att de inte ställde frågan innan det var för sent, säger Alfred Skogberg.
Fakta

Alfred Skogberg: Fyra steg till att förhindra självmord

1. Förbygg att psykisk ohälsa uppstår.

2. Hitta varningstecknen på att någon mår dåligt.

3. Sätt in omedelbar och adekvat hjälp.

4. Utvärdera hjälpen och följ upp.

Fakta

Hit kan du vända dig om du har självmordstankar

• 112 om läget är akut.

• Jourhavande präst nås också via 112.

• Hjälplinjen på 0771-220060.

• Barnens rätt i samhället, Bris, telefon 116111.

• Jourhavande medmänniska, telefon 08-7021680.

• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Mer information finns på 1177.se Vårdguiden.

Gå till toppen