Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Feminister i knytblusmanifestation för Sara Danius

Iklädda knytblusar, scarfar och slips knuten i en rosett samlades ett 60-tal demonstranter på Stortorget i Helsingborg för att visa sitt stöd för Sara Danius. ”Hon står för något större. Händelser som denna med Svenska Akademien ekar i historien” säger Josefine Thorén.

Ett 60–tal människor kom till Stortorget i Helsingborg där FemHbg anordnade knytblusmanifestation.Bild: Britt-Mari Olsson
Innan knytblusmanifestationen på Stortorget i Helsingborg har kommit igång ställer sig en man framför politiker och arrangörer till eventet. Han anklagar den feministiska rörelsen för att mörklägga sanningen och för att skapa tomma uttryck som mansplaining för att trycka ner män.
– Det är av just den här anledningen som vi behöver manifestationer som denna, säger Josefine Thorén om mannens utspel.
Hon är tillsammans med Camilla Bergvall en av grundarna men också projektledare för FemHbg, som står bakom Helsingborgs knytblusarrangemang.
– Ingen vet helt säkert varför hon fick gå eftersom mycket är sekretessbelagt men av den information vi har förstår vi att hon agerat handlingskraftigt för att stoppa sexuella trakasserier och tystnadskultur – och fått avgå. Men Sara Danius är en symbol och hon står för något större. Händelser som denna med Svenska Akademien ekar i historien. Vi markerar här att vi inte tycker att det är okej, säger Josefine Thorén.
Josefine Thorén är en av grundarna och projektledare för FemHbg. Hon var även en av talarna.Bild: Britt-Mari Olsson
Ett 60–tal människor stod på torget iklädda knytblusar, scarfar och slipsar knutna i rosetter när manifestationen startade klockan 17.00, samma tid som Svenska Akademien hade sitt första möte sedan Sara Danius lämnade. Och på flera platser i landet gjordes liknande manifestationer för att visa stöd för Sara Danius.
Julia Green står några steg bakom talarna. Hon har kört från Ängelholm för att vara med i uppslutningen.
– Jag är här för att lyssna på olika åsikter och tankar. Jag vill bli mer feministiskt aktiv, säger hon.
Julia Green från Ängelholm fick nys om arrangemanget via Instagram.Bild: Britt-Mari Olsson
På plats som talare fanns bland annat Caroline Grimwalker, en av författarna bakom uppropet mot sexismen i Svenska Akademien. Annika Román (MP), Ingrid Mattiasson Saarinen (V) och Charlotte Strömberg Eliasson (Fi).
Caroline Grimwalker, en av författarna bakom uppropet mot sexismen i Svenska Akademien höll tal på manifestationen.Bild: Britt-Mari Olsson
På plats som talare fanns bland annat Caroline Grimwalker, en av författarna bakom uppropet mot sexismen i Svenska Akademien. Annika Román (MP), Ingrid Mattiasson Saarinen (V) och Charlotte Strömberg Eliasson (Fi).Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen