Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Se Johaugs glädjetårar: ”Stolt att jag kommit igenom det här”

Dopningsavstängningen har löpt ut och skidstjärnan Therese Johaug är fri att tävla igen.
– Äntligen kan jag få stå på startlinjen igen och tävla med den norska flaggan på bröstet, säger hon glädjestrålande.

Det har varit 18 tuffa månader för Johaug som missade både VM i Lahtis förra året och OS i Pyeongchang i februari.
– Äntligen kan jag sitta här och le. När jag vaknade i morse klappade jag mig själv på axeln och tänkte att jag är stolt över att jag har tagit mig igenom det, säger den sjufaldiga VM-guldmedaljören.
Hon säger att hon känt "en enorm motivation att få komma tillbaka och tävla", men att hon också haft svackor och vid ett tillfälle även tänkte att hon skulle lägga av.
– Det var i oktober när vi var på semester i Florida. Då hade allt landat och jag kände att jag gått på en stor smäll. När jag vaknade efter att inte ha gjort ett träningspass på tre veckor hade jag ingen motivation och var säker på att jag inte hade lust med det här något mer, säger Johaug.
– Men Nils Jakob (sambon) sa att jag inte skulle bestämma mig förrän jag kommit ur den mentala svackan.
Att Johaug missat två tävlingssäsonger, men har kunnat träna för fullt, kan ha gjort att hon kommer tillbaka bättre än någonsin.
– Hon har tagit steg både fysiskt och tekniskt så jag skulle säga att hon är bättre förberedd än senast hon tävlade just för att hon fått tid att träna, säger hennes tränare Pål Gunnar Mikkelsplass.
180419 Therese Johaug during a press conference on April 19, 2018 in Oslo.Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160244Bild: JON OLAV NESVOLD
Johaug tillägger att hon tränat väldigt mycket men också fått mer tid för återhämtning eftersom hon inte tävlat. Hon säger också att hon kört mycket styrketräning eftersom styrkan tidigare var hennes svaghet.
På lördag ska den norska skidstjärnan delta i 37-kilometersloppet Skarverennet, men inte i elitklassen utan i en motionsklass tillsammans med sponsorer, så något prov på form kan hon inte visa. Det är först i sommar, i ett rullskidlopp i Telemark den 25 juni som tävlingscomebacken sker. Och på snö ska 29-åringen tävla först i Beitostølen i november.
– Jag vill vänta med att tävla till nästa säsong, säger hon.
Det var i september 2016 som Johaug lämnade ett dopningsprov med spår av clostebol. Hon har hela tiden hävdat att hon fått i sig den anabola steroiden genom en läppsalva.
Fakta

Bakgrund: Johaugfallet

I september 2016 behandlade Therese Johaug sina sönderbrända läppar med salvan Trofodermin, som hon fått av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen under ett höghöjdsläger i Italien. Den 16 september dopningstestades Johaug och knappt en månad senare offentliggjordes att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov. Johaug svor sig fri från skuld medan Bendiksen tog på sig hela skulden och avgick.

Norges idrottsförbund stängde senare av Johaug i 13 månader, gällande från och med den 18 oktober 2016, men Internationella skidförbundet (Fis) överklagade till idrottens skiljedomstol Cas. I augusti förra året förlängde Cas avstängningen till 18 månader, vilket innebar att Therese Johaug missade OS i Pyeongchang.

Den 18 april blev Johaug fri att tävla igen.

Fakta

Therese Johaug

Född: 25 juni 1988 (29 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter: OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons. VM: 7 guld, 3 brons. Världscupen: 2 totalsegrar i världscupen, 42 segrar.

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

Gå till toppen