Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Maria G Francke: Linda Skugges bok är större än berättelsen om en ovanlig sjukdom

Det är en specifik genre, sick-litt. Kända och okända som skildrar hur de drabbas av sjukdom. Det kan vara en berättelse om ett snabbt förlopp, eller också en skildring av ett närmast stillastående tillstånd av hopplöshet. Linda Skugge har skrivit enligt den senare modellen. Men hon gör det inte enligt formulär 1A.

Linda Skugge.Bild: Anna-Lena Ahlström
”45 – morbus addison” är en bok med korta stycken sorterade i bokstavsordning. De kan vara upphängda på ett namn, en medicin, ett begrepp eller bara helt udda ord som ”kattpäls” eller ”grogghagga”. Det kan låta väl simpelt och visst, det kanske är ett förenklat sätt att skriva en bok på. Men. Bokens olika delar korresponderar med varandra. Ibland är det poetiskt, andra gånger roligt. Ofta är det rasande, en stridsskrift som riktar udden mot de olika läkarna som inte trodde att Linda Skugge var sjuk, som avfärdade hennes olika symptom och skickade hem henne med en kasse tomma ord.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen