Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Därför luftar flygvapnet planen i vårsolen

På fredagsförmiddagen flög militära flygplan lågt över Skåne. Det rörde sig troligen om utbildning av nya piloter från Försvarsmaktens Luftstridskola.

Ett skolflygplan, SK60, från flygflottiljen F17 i Kallinge utanför Ronneby passerade under fredagsförmiddagen lågt över stora delar av kustremsan i västra Skåne.Bild: Flightradar24.com
– Den typen av flygplan används för att utbilda piloter som övar navigeringsflyg. De flyger längs med kusten till Såtenäs i Västergötland, säger Mikael Abrahamsson vid Försvarsmaktens mediacenter. Gertrud Adolfsson bor på Rydebäck och och sprang ut när hon hörde flygplanen passera.
– Jag uppfattade det ena planet efter det andra och undrade om det hade att göra med någon konflikt.
Enligt Gertrud Adolfsson rörde det sig om minst fyra, kanske fem flygplan.
– Jag är oerhört flygintresserad och har inte sett så här många flygplan så nära kusten förut. Det var oerhört förvånande.
Mikael Abrahamsson menar att man inte ska bli förvånad när man hör eller ser militära flyg av det här slaget.
– Det är fullt normalt. Vi flyger över hela landet och övar. Tidigare i veckan flög de över Stockholm och Dalarna, de är ute och övar varje vecka.
Enligt Flightradar24.com flög planen stundtals så lågt som 300 meter över marken.
Gå till toppen