Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Jonstorpsprodukten om AHL-debuten: "Jag blev chockad"

Från JSM-guld till AHL-debut. Det har varit en händelserik månad för backtalangen Jacob Cederholm.

Jacob Cederholm.
Han säger själv att säsongen i HV71 varit upp och ner, men avslutningen kan Jacob Cederholm, 20, knappast klaga på. Efter JSM-guldet med HV bar det av över Atlanten. En resa som slutade med debut i American Hockey League och Manitoba Moose.
– Jag blev chockad. Jag hade inte räknat med att få spela, säger Cederholm.
Han fortsätter:
– Vi har haft en dialog hela säsongen. Det var en "no brainer" när de frågade om jag ville komma över.
Den mindre rinken var en ny erfarenhet, men han är nöjd med sin insats. På lördagen börjar AHL-slutspelet, där Moose ställs mot Detroits farmarlag Grand Rapids i första omgången. Då blir det dock inget spel för den storväxte backen från Jonstorp.
– Nä. Tanken är att jag ska vara här och följa med laget. Förmodligen under hela slutspelet.
Han har inte haft några problem att komma in i laget och ser fram mot ett långt slutspel med sina nya lagkamrater. Cederholm hoppas också få tillfälle att se någon av Winnipeg Jets slutspelsmatcher innan han åker hem.
– Det är bara hockey här. Folk går runt i matchtröjor på stan även när det inte är matchdag.
Han har dessutom hunnit med att se några av Jets träningar eftersom lagen tränar på samma ställe.
– Det är häftigt att se en sån som Laine. Vi är lika gamla och jag har mött honom i landslaget. Det är skönt att jag slipper det nu.
Laine heter Patrik i förnamn och är finsk ishockeys nya superstjärna. Under sin debutsäsong 2016/17 gjorde han 36 mål i grundserien och den nyss avslutade säsongen stannade han på 44. Om något år hoppas Cederholm att de är lagkamrater till vardags.
– Men jag tar det som det kommer. Det är ingen panik.
Just nu njuter han bara av tillvaron i en av Kanadas mest hockeytokiga städer. Kontraktet med HV71 går ut och det återstår att se vad som händer nästa säsong.
– Det beror på vad Winnipeg vill också. Jag trivs jättebra i Jönköping och HV och det var fantastiskt att få vinna JSM-guld med mina kompisar där.
En hjärnskakning i början av säsongen ställde till det lite och under utlåning till Björn Hellkvists Oskarshamn skadade han en axel.
– Men det är ingen fara. Jag är helt återställd från hjärnskakningen.
Jacob Cederholm ser sig själv som en defensiv back.
– Men jag följer med när det finns läge. Jag tittar mycket på Victor Hedman i Tampa. Jag vill bli lika bra offensivt som han.
Gå till toppen