Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Löparfest i strålande väder - Höganäs halvmaraton drog massor till Kvick

920 löpare gav sig iväg på en halvmara i Kullabygden. Den här gången slapp de blåsten.

Fullt ös från början till slut. Tony Hatejnejad i randigt linne tog hem Höganäs halvmara med stor marginal.Bild: PETTER ARVIDSON
För andra gången arrangerades Höganäs halvmaraton på lördagen. Loppet hölls samma helg i fjor, men den här gången var förutsättningarna helt annorlunda. Istället för kulingvindar lyste solen över startområdet vid Kvickbadet.
Och vinden blåste betydligt måttligare.
– Det var ju rena orkanen ifjor. Så förutsättningarna i år är hur fina som helst, säger Camilla Emring som arrangerar loppet ihop med Johan Järlmo.
Åsa Axelsson under starten av Höganäs Halvmaraton.Bild: PETTER ARVIDSON
Just den hårda motvinden under en halvmil på Väsby fäladsväg i fjor, är en anledning till att man valt att ändra bansträckningen. Men inte den enda.
– Nej, det var också väldigt tomt på publik just på Väsby fäladsväg. Nu har vi en bana som går genom gränderna i Östra Lerberget och på andra vägar för att skapa mer tryck från publiken, säger Johan Järlmo.
Glada arrangörerna Camilla Emring och Johan Järlmo.Bild: PETTER ARVIDSON
Redan vid 11-tiden släpptes de första löparna av modell yngre iväg. Då fick barnen springa en runda på 800 meter - med förcyklister, vätskekontroll och allt.
Daniel Rudvall ligger på gräset med sin hund medan deltagare i Höganäs Halvmaraton passerar bakom honom.Bild: PETTER ARVIDSON
Vid 13-tiden gick starten för den riktiga halvmaran och 920 löpare gav sig iväg söderut längs med havet.
Thea Enhörning var en av 920 personer som sprang Höganäs halvmara på lördagen.Bild: PETTER ARVIDSON
Innan dess passade några på att sola sig vid duscharna på Kvick. En av dem var Thea Enhörning.
– Det är andra gången jag springer en halvmara, men första gången här. Det känns lite lagom långt. Man behöver inte träna så otroligt mycket.
Inte träna?
– Hahaha, jag har problem med lite skador. Men jag försöker springa någon gång i veckan.
2016 sprang hon både Göteborgsvarvet och Kullamannen - det sista beskriver hon som rent "vidrigt".
– Det är i alla fall skönt att det här loppet är platt.
Andra halvmaran för Thea Enhörnings del. En lagom distans tycker hon som inte tränat så mycket.Bild: PETTER ARVIDSON
Anna Nystedt från Kävlinge ställer också upp i halvmaran för första gången. Hon sprang samma distans som terränglopp förra helgen på Österlen. Men eftersom det inte gick så bra vill hon ha revansch.
– Jag spontananmälde mig i måndags. Men jag har inga planer på att springa en viss tid. Bara njuta av vädret och den här folkfesten, säger Anna Nystedt.
Anna Nystedt och Jonas Ståhl struntar i tiderna och springer för att njuta.Bild: PETTER ARVIDSON
I årets upplaga bjöds även på en ny klass - Fun run - som man antingen kan springa individuellt eller i lag. I den låg sträckan på 6,7 kilometer.
Camilla Emring och Johan Järlmo är nöjd med hur löpartävlingen har utvecklats.
– Förhoppningen är att vi ska bli lite större. Men 1 000 deltagare är lagom. Vi vill ha det personliga och charmiga kvar, säger Camilla Emring.
Starten går under Höganäs Halvmaraton den 21 april 2018 i Höganäs.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen