Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löparfest i strålande väder - Höganäs halvmaraton drog massor till Kvick

920 löpare gav sig iväg på en halvmara i Kullabygden. Den här gången slapp de blåsten.

Fullt ös från början till slut. Tony Hatejnejad i randigt linne tog hem Höganäs halvmara med stor marginal.Bild: PETTER ARVIDSON
För andra gången arrangerades Höganäs halvmaraton på lördagen. Loppet hölls samma helg i fjor, men den här gången var förutsättningarna helt annorlunda. Istället för kulingvindar lyste solen över startområdet vid Kvickbadet.
Och vinden blåste betydligt måttligare.
– Det var ju rena orkanen ifjor. Så förutsättningarna i år är hur fina som helst, säger Camilla Emring som arrangerar loppet ihop med Johan Järlmo.
Åsa Axelsson under starten av Höganäs Halvmaraton.Bild: PETTER ARVIDSON
Just den hårda motvinden under en halvmil på Väsby fäladsväg i fjor, är en anledning till att man valt att ändra bansträckningen. Men inte den enda.
– Nej, det var också väldigt tomt på publik just på Väsby fäladsväg. Nu har vi en bana som går genom gränderna i Östra Lerberget och på andra vägar för att skapa mer tryck från publiken, säger Johan Järlmo.
Glada arrangörerna Camilla Emring och Johan Järlmo.Bild: PETTER ARVIDSON
Redan vid 11-tiden släpptes de första löparna av modell yngre iväg. Då fick barnen springa en runda på 800 meter - med förcyklister, vätskekontroll och allt.
Daniel Rudvall ligger på gräset med sin hund medan deltagare i Höganäs Halvmaraton passerar bakom honom.Bild: PETTER ARVIDSON
Vid 13-tiden gick starten för den riktiga halvmaran och 920 löpare gav sig iväg söderut längs med havet.
Thea Enhörning var en av 920 personer som sprang Höganäs halvmara på lördagen.Bild: PETTER ARVIDSON
Innan dess passade några på att sola sig vid duscharna på Kvick. En av dem var Thea Enhörning.
– Det är andra gången jag springer en halvmara, men första gången här. Det känns lite lagom långt. Man behöver inte träna så otroligt mycket.
Inte träna?
– Hahaha, jag har problem med lite skador. Men jag försöker springa någon gång i veckan.
2016 sprang hon både Göteborgsvarvet och Kullamannen - det sista beskriver hon som rent "vidrigt".
– Det är i alla fall skönt att det här loppet är platt.
Andra halvmaran för Thea Enhörnings del. En lagom distans tycker hon som inte tränat så mycket.Bild: PETTER ARVIDSON
Anna Nystedt från Kävlinge ställer också upp i halvmaran för första gången. Hon sprang samma distans som terränglopp förra helgen på Österlen. Men eftersom det inte gick så bra vill hon ha revansch.
– Jag spontananmälde mig i måndags. Men jag har inga planer på att springa en viss tid. Bara njuta av vädret och den här folkfesten, säger Anna Nystedt.
Anna Nystedt och Jonas Ståhl struntar i tiderna och springer för att njuta.Bild: PETTER ARVIDSON
I årets upplaga bjöds även på en ny klass - Fun run - som man antingen kan springa individuellt eller i lag. I den låg sträckan på 6,7 kilometer.
Camilla Emring och Johan Järlmo är nöjd med hur löpartävlingen har utvecklats.
– Förhoppningen är att vi ska bli lite större. Men 1 000 deltagare är lagom. Vi vill ha det personliga och charmiga kvar, säger Camilla Emring.
Starten går under Höganäs Halvmaraton den 21 april 2018 i Höganäs.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen