Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Tjejmässan hölls i Strövelstorp för tolfte gången: ”Vi håller på att växa ur huset”

Bröllopskläder från gamla dar, trosor gjorda av bambu och heminredning. Ett trettiotal kvinnliga företagare tryckte ihop sig inne i och utanför bygdegården i Strövelstorp för att få visa upp sig och nätverka.

Långt ut på parkeringen stod företagarna på årets Tjejmässa i Strövelstorp.Bild: Patricia Ståhl
Tjejmässan i Strövelstorp har med åren blivit en tradition för många företagare och besökare. Ett trettiotal kvinnliga företagare var på plats för att visa upp sina verksamheter inne i bygdegården och hela vägen ut på parkeringen.
– Vi har maxat det i år med antalet företagare och det är nästan så att vi håller på att växa ur huset, säger Nina Åkerlund som är arrangör.
Det är ett stort projekt att ro i land men Nina Åkerlund styr gärna upp fler Tjejmässor fram över.Bild: Patricia Ståhl
Det är tolfte gången som hon arrangerar mässan. Första gången var 2012 och sedan dess har hon fått in en bra känsla för vad som fungerar och vad som inte fungerar. Nu är det ett väloljat maskineri med besökare från både Ängelholm och Helsingborg.
– Vi brukar snitta 400 till 500 besökare på en dag med ett jämnt flöde. Men även om det inte skulle komma någon så är det här en chans för kvinnliga företagare att träffa och nätverka med varandra, säger hon.
Besökare stod i kö för att få komma in när mässan öppnade klockan 10 på lördagsförmiddagen.Bild: Patricia Ståhl
En som för första gången har tagit tillfället i akt att nätverka på tjejmässan är fotografen Denise Melin Sant som också driver Brudkammaren, ett företag som hyr ut bröllopsklänningar i vintagestuk.
– Jag har precis startat upp Brudkammaren och ser denna mässa som en fantastisk möjlighet att visa upp mig och företaget. Det är inte många företag som drivs av kvinnor men här är det verkligen kvinnan som står i fokus, därför vill jag vara med och ställa ut här, säger hon.
Sessa Stigborn visar upp en bröllopsklänning från 1963 på mässans catwalk.Bild: Patricia Ståhl
Några av klänningarna som Denise Melin Sant hyr ut visades upp på mässans catwalk och i händerna höll modellerna blomsterarrangemang gjorda av en av mässans två florister.
– Det är så roligt att det finns ett forum för kvinnliga företagare där vi kan stötta varandra och utbyta tankar och tips om hur det är att driva en verksamhet, säger konstnären Kristina Weberg.
Kristina Weberg har bott i flera olika länder under sin uppväxt och har blandat inspiration från flera kulturer i sina målningar.Bild: Patricia Ståhl
Hon ställer ut på mässan för första gången och hennes alster visas upp både vid hennes monter, där hon står och målar och på caféets väggar.
Några montrar längre bort är det besökarna som får uttrycka sig med pennor och färg. Carina Lindgren från Ängelholm har precis skrivit "Jag är allt jag behöver" på en spegel som två kvinnor ställt upp.
– Jag tycker att mässan är ett väldigt bra initiativ. Det är en härlig stämning här och en positiv energi i luften, säger hon.
Det är andra året som Carina Lindgren besöker mässan. Spegeln är en del av Mary Kay-försäljarna Cecilia Åkesson och Sanna Hallbergs protest mot att kvinnor enligt en studie tycker att det är svårt att ta emot komplimanger.Bild: Patricia Ståhl
Och det är just den positiva och härliga stämningen som fått Yvette Lindell att år efter år komma tillbaka till Mässan för att visa upp sin inredningsbutik Soluppgången. Hon är den företagare som ställt ut på mässan flest gånger.
– Det är liten plats som man får här men det kan ge mycket för en som företagare, säger hon.
Mona Andersson från Strövelstorp, Inger Svensson från Ängelholm, Lisbeth Jarl från Ängelholm och Birgit Dahlberg från Strövelstorp är trogna besökare av mässan. I år har de köpt trosor av bambu och disktrasa.Bild: Patricia Ståhl
Gå till toppen