Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min röst 2018

”När ska Malmös pensionärer få åka gratis?”

Av:
Hussein El-AlawiKristin Nord

I flera skånska kommuner, däribland Lund och Helsingborg, erbjuds pensionärer att åka gratis under vissa tider på dygnet. Majvi Jacobsson undrar när pensionärer i Malmö ska få samma möjlighet.

”Varför ska det kosta fullpris för pensionärer i Malmö när det finns andra skånska kommuner som erbjuder pensionärer att åka gratis vissa tider på dagen? Jag vet att det är så i Lund, Helsingborg och Landskrona, för jag har bekanta som bor där. Mig själv påverkar det inte så mycket, för än så länge cyklar jag överallt. Men man vet aldrig, en dag bryter jag kanske benet och då behöver jag också åka buss.
Majvi Jacobsson är 82 år och bor på Lorensborg i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Det har varit mycket halt nu i vinter, och min man, som är några år äldre än jag, köpte busskort och jag reagerade på att han fick betala fullpris. Jag tänker på att många äldre sitter ensamma. Det är många verksamheter som är igång på dagtid för pensionärer, och just det här sociala är ju så viktigt. Man mår bättre psykiskt när man tar sig ut. En resa går ju på nästan femtio kronor fram och tillbaka. Jag och mina bekanta brukar diskuterar detta när vi träffas.”
Läs också Pensionärer upprörda över gratis resor för unga
Fakta

Skånska kommuner som erbjuder fria resor för pensionärer

Helsingborg (75 år), Hässleholm (70 år), Höganäs (75 år), Kristianstad (75 år), Lomma (75 år), Lund (75 år), Osby (70 år), Ängelholm (75 år), Örkelljunga (70 år) och Ystad (75 år), Landskrona 70 år) och Hörby (70 år). I Lund, Helsingborg, Landskrona och Lomma gäller detta endast mellan vissa tider.

Källa: Skånetrafiken.

Helt gratis blir det inte – men rabatterade resor är på gång

Det rödgröna styret i Malmö vill införa rabatterade priser på bussresor för de 35 000 Malmöbor som är över 70 år. Men ännu är inget klart.
Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö med ansvar för teknik, miljö och trygghet.Bild: Hussein El-alawi
– Skånetrafiken har tekniska problem med att lösa denna rabatt. Vår målsättning är att det ska vara färdigt till den 1 juli, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet i Malmö.
Varför kan det inte bli helt gratis för Malmös pensionärer att åka buss?
– Vi stod mellan valet att göra det gratis mellan vissa, väldigt begränsade tider och då omfatta färre personer eller att ge rabatt och omfatta fler. Vi valde det senare alternativet. Syftet är att Malmös äldre ska ha möjlighet att delta i samhället på lika villkor som alla andra.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö avsatte tio miljoner i budgeten för 2018 för att lösa frågan. Tanken är att pengarna ska räcka till att göra ungefär var tredje bussresa gratis för alla Malmöbor över 70 år.
– Sist vi mätte kom vi fram till att det är 35 778 personer som är över 70 år i Malmö.
Alternativet, att göra som Helsingborg och Lund och erbjuda gratis resor på vissa tider på dygnet till alla medborgare över 75 år, hade omfattat betydligt färre: ca 23 000 Malmöbor enligt Schönström.
Räcker de tio miljonerna?
– Ja, eftersom vi inte kommer igång förrän den 1 juli är pengarna avsatta för att räcka ett halvår. Underlaget har vi fått av Skånetrafiken och det bygger på deras egna prognoser, hur många som kommer att använda rabatten.
Skånetrafiken invänder mot att det skulle vara "tekniska problem" som gör att förslaget från det rödgröna styret i Malmö ännu inte har införts. Istället handlar det enligt Skånetrafiken om att Malmö stad vill skräddarsy en egen variant istället för att använda sig av det system för seniorrabatter som redan finns runtom i regionen.
”Skånetrafiken erbjuder de skånska kommunerna att subventionera seniorresande till sina invånare enligt ett fastställt erbjudande (av kollektivtrafiknämnden och regionfullmäktige) som finns sedan många år tillbaka. Detta erbjudande har för närvarande 12 av de 33 kommunerna i Skåne hakat på. Detta innebär i stort att kommunerna får 30% rabatt på seniorresorna (varje resa registreras på kortet). Malmö stad vill ha en annan slags lösning/rabatt vilket vi nu för dialog om tillsammans med dem. Men inget är i nuläget klart”, skriver Skånetrafikens försäljningschef Camilla Bunke i ett mejl till Sydsvenskan.
Texten har uppdaterats med en kommentar från Skånetrafiken.
Detta är ett avsnitt i HD:s och Sydsvenskans valsatsning "Min röst 2018". Med hjälp av läsarna, väljarna, skåningarna vill vi lyfta mer vardagsnära ämnen som inte brukar stå högst på den politiska agendan i valtider. Om du har tankar och funderingar, kanske till och med tips och lösningar på de frågor som tas upp så får du gärna mejla vår insändarredaktion på minmening@hd.se eller höra av dig till artikelförfattaren.
Skåne