Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt fler vårdanställda sjuka i Helsingborg

Ansvariga politiker skulle sänka sjuktalen bland anställda inom vård och omsorg i Helsingborgs kommun. Resultatet blev tvärtom, fler blev sjuka i stället.

Anna Ingers (S) reagerar på att sjuktalen inom vården i Helsingborg ökat och ställde frågor kring detta vid fullmäktigemötet. Bilden tagen vid ett tidigare möte.Bild: Sven-Erik Svensson
Den negativa utvecklingen fick Socialdemokraternas Anna Ingers att ställa två frågor till den ansvarige politikern, centerpartisten Jonny Cato Hansson, vid fullmäktigemötet på tisdagskvällen.
Hon ville veta hur Jonny Cato Hansson försvarar de ökade sjuktalen och varför han inte agerat mer kraftfullt för att komma till rätta med problemet.
– Jag vill inte försvara det, men vi står inför en nationell problematik som också kräver nationella lösningar. Det är inte bara här i Helsingborg det finns problem med höga sjuktal inom vården, säger Jonny Cato Hansson när vi talar med honom inför sammanträdet.
När det gäller om han agerat kraftfullt eller ej, så nämner han att man minskat arbetsgrupperna och ökat antalet enhetschefer från drygt 42 till 55, plus att ytterligare fem nya ledare är på väg in.
– Det gör att medarbetarna blir sedda på ett annat sätt, säger Jonny Cato Hansson.
Men det har som sagt inte räckt. 2016 låg sjuktalet på 9,7 procent och trots att de ansvariga inte satte något avlägset mål misslyckades man. Tanken var att få ner sjuktalet en tiondels procentenhet till 9,6 men i stället ökade siffran till 10 procent.
– Jag tycker att de jobbar fel. De försöker laga och rätta till i efterhand i stället för att arbeta förebyggande, säger Anna Ingers.
Hon håller med Jonny Cato Hansson om att det är bra med fler ledare, men att det behövs andra åtgärder också.
– Och det måste ske i dialog med de anställda. Vi borde dessutom ha justare arbetspass för dem som jobbar inom vården. I dag tvingas de välja mellan pest och kolera, antingen delade turer eller mycket helgarbete, säger Anna Ingers.
Hon tycker inte det är att ta ansvar att peka på en rikstrend som Jonny Cato Hansson gör, men hon vill inte gå riktigt så långt som att påstå att han misslyckats med sitt uppdrag:
– Nej det vill jag inte säga. Men han har kanske inte haft rätt fokus?
Under tisdagskvällens sammanträde var det fler som steg upp i talarstolen för att framföra sin syn på sjuktalen inom vård och omsorg i Helsingborg, bland dem Ingrid Mattiasson Saarinen (V).
– Vi vill förkorta arbetstiden och genomföra det i etapper. Vi har redan tidigare motionerat om att vi vill starta projekt inom vård- och omsorg med 30 timmars arbetsvecka, sade hon.
Tanken är att kortare arbetstid minskar arbetslastningen, vilket skulle kunna resultera i färre sjukskrivningar och tid för rehabilitering som i sin tur ger lägre kostnader.
Hon pekade också på den inspektion som arbetsmiljöverket gjorde tidigare i år, där man bland annat konstaterade att arbetstiderna ger bristande möjligheter till återhämtning för personalen.
– Borde då inte det första steget vara att se över de långa arbetspassen och arbetsbelastningen, som helgpassen på upp emot elva timmars arbete.
"Jag vill inte försvara det, men vi står inför en nationell problematik som också kräver nationella lösningar. Det är inte bara här i Helsingborg det finns problem med höga sjuktal inom vården", säger Jonny Cato Hansson (C).Bild: Sven-Erik Svensson
Jonny Cato Hansson replikerade att det blågröna styret i Helsingborg redan fattat beslut om arbetstidsförkortning för främst äldre medarbetare, den så kallade 80-90-100-modellen.
– Jag tror att det är den typen av åtgärder vi kommer att behöva framöver, många och olika åtgärder.
Gå till toppen