Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lekplats stängs av – giftiga ämnen har hittats i marken

Lekplatsen i Triangelskogen vid Planteringen är avstängd sedan staden hittat föroreningar i marken. Fler prover ska göras men tills vidare ska man inte äta något man plockat i skogen.

Staden har stängt av den befintliga lekplatsen intill Lövstigen för säkerhets skull och avvaktar med planerna på att bygga en ny.Bild: Britt-Mari Olsson
Boende i närområdet informerades under tisdagen. Det är ingen fara att röra sig i skogsområdet, men av säkerhetsskäl har lekplatsen stängts av.
– Mindre barn har ju en tendens att stoppa saker i munnen, så det är en säkerhetsåtgärd, säger Marie Holmqvist, projektchef på stadsbyggnadsförvaltningen.
Föroreningarna som hittats är tungmetaller och PAH, polycycliska aromatiska kolväten. Det är ett samlingsnamn för flera olika ämnen som är olika farliga, vissa är cancerogena.
De upptäcktes i samband med att staden tog prover inför bygget av en ny lekplats inne i Triangelskogen.
– Inför det arbete tog vi en del prover. Det visade sig att det fanns föroreningar på platsen som vi hade tänkt att bygga på. Då blev vi fundersamma på hur det såg ut i området i övrigt, säger Marie Holmqvist.
Fler prover samlades in och det visade sig att marken i både talldungen och Triangelskogen innehåller föroreningar, framförallt i det översta jordlagret.
– Vi vet inte vad det är rester ifrån, men vi misstänker att de kommit dit utifrån, via luften. Vi vet inte heller när i tiden som föroreningarna kommit till. Vissa av metallerna vi hittat kan förekomma naturligt i marken, andra kan ha orsakats av mänsklig aktivitet, säger Marie Holmqvist.
I området finns både bostäder och industrier. Föroreningarna tros ha kommit via luften.Bild: Google Maps
Är det farligt att vistas i skogen?
– Nej, men man ska inte äta något som man plockat i skogen. Promenera är ingen fara och utegymmet kommer att hållas öppet. Det står på en gummimatta.
Kan man rasta sin hund i skogen och dungen?
– Ja, det kan man göra.
Har ni tagit prover bland bostäderna intill?
– Nej, det är allmän platsmark som vi tagit prover på, inte på privat mark.
Vad händer nu?
– Vi har fått in fler analyser och jobbar aktivt med detta. Förhoppningsvis kommer vi kunna presentera ett resultat och göra olika bedömningar för vad vi ska göra för de olika ytorna, lekplatsen och skogen, inom kort.
Fakta

Vad är PAH

Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) är den största grupp av cancerogena ämnen som forskningen känner till i dag. Gruppen PAH utgörs av flera hundra enskilda kemiska ämnen, över 500 olika PAH har till exempel upptäckts i luftprover.

PAHer förekommer nästan överallt i samhället och vi utsätts för dem framförallt genom mat och utsläpp från trafik.

PAH bildas när kol eller kolväten, till exempel olika oljor, upphettas utan att det samtidigt finns tillräckligt mycket syre för att ge en fullständig förbränning till koldioxid. Det kan ske i industriella processer såsom vid krackning av petroleum, eller i förbränningsmotorer i bilar. Huvuddelen av all PAH används inte som enskilda föreningar utan förekommer i olika blandningar, till exempel i olika typer av kol-och oljeprodukter.

Källa: Kemikalieinspektionen

Har du frågor kring föroreningarna, kontakta Helsingborgs kontaktcenter 042-10 50 00

Gå till toppen