Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byalag storsatsar på byns hjärta

Lerbergets byalag miljoninvesterar i byns samlingsplats. I höst startar renoveringen av hamnen som ska få nya bryggor och pirar.

Elvira, Svea och Jonas Olsson i Lerbergets hamn tar en av vårens första kvällspromenader ner till Lerbergets hamn.Bild: Tove Scherman
Det är i hamnen det händer. I alla fall om du frågar byborna i Lerberget. Galleri, museum och sillgrillning under sommaren. Julfirande och majbrasa.
En aktiv seglarklubb och så bastun på den norra piren, den har blivit en populär mötesplats året runt.
Mats Hallberg, i byalagets hamnkommitté, är uppvuxen i byn. De senaste 20 åren har hamnen utvecklats till en självklar träffpunkt, berättar han.
- Så var det inte förr, tidigare var den en anonym plats för båtägare. Men byalaget har arbetat strategiskt för att göra den till en mötesplats som är tillgänglig för alla.
Det är den första varma vårkvällen i april. Familjen Olsson har tagit en kvällspromenad och döttrarna kastar sig ned på bryggan för att spana efter krabbor.
- Det är det första de gör när vi kommer hit, säger pappa Jonas Olsson.
På en bänk vid hoddorna sitter Allan Fröjd och tar igen sig efter arbetet med fiskebåten Petronella, som han nyligen har sjösatt. Båten har han döpt efter sin farmor som bodde i det gula huset på Fröjds guda. Hamnen är hans andra hem.
- I 30 år var jag hamnmästare här. Jag bor bakom Berthas kiosk och tar bilen hit varje dag. Här finns alltid någon att prata med.
Under årsstämman i april beslutade byalaget om en långsiktig investeringsplan för hamnen.
Framför allt i den östra delen är bryggorna slitna och smala. Nu ska de få en rejäl upprustning.
- Till hösten ska den sydöstra bryggan rivas. Istället ska vi anlägga en ny och bredare kaj med flytbryggor och y-bommar för fritidsbåtarna, berättar Eje Ivarsson, också han engagerad i hamnkommittén.
Den smala träbryggan i mitten av hamnbassängen ska rivas och pålas om, och i ett sista skede ska den nordöstra kajen gjutas om och få ny träskoning.
- Även om en stor del av arbetet kommer att läggas ut på entreprenad är det mycket ideellt arbete bakom. Vi räknar med en sexårsperiod innan allt står klart, säger Eje Ivarsson.
Projektet finansieras bland annat med hjälp av intäkter från Lerbergets camping, som ägs av byalaget. Under en sexårsperiod avsätter föreningen drygt 3,5 miljoner kronor för att rusta upp bryggor och pirar.
- Sommartid har vi mängder av besökare i hamnen, vi får inget kommunalt stöd för upprustningen. När vi byggde bastun fick vi hjälp av sponsorer. Det hoppas vi den här gången också, säger Mats Hallberg.
Gå till toppen