Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eletrolux vill få ansvarsfrågan prövad för giftsanering

Det blir troligen en rättslig prövning av vem som ska hållas ansvarig för att gräva upp och sanera gifterna i Skönna mosse. Electrolux tar strid mot länsstyrelsen. ”Det här är en reaktion på att vi ensamma ska stå för betalningsansvaret. Vi anser inte det rimligt”, säger presschef Daniel Frykholm.

En före detta anställd pekade ut var gifttunnor grävts ner i Skönna mosse och utfällningar av cyanid kunde bekräftas efter den första undersökningen av mossens vatten.Bild: Niklas Gustavsson
Gifter efter den nedlagda Multofabrikens verksamhet vid Skönna mosse finns fortfarande kvar i marken. Och lär nog göra det ett tag till.
Electrolux, som av länsstyrelsen pekats ut som den part som ska betala för saneringen, har bestämt sig för att få ansvarsfrågan rättsligt prövad. En sådan dom kan få betydelse för praxis i liknande fall.
Läs också "Vi tippade giftrester i mossen"
– Vi anser inte att det är rimligt att vi ska stå för hela kostnaden, men tycker att vi redan har visat att vi är beredda att gå bortom vårt formella ansvar, säger Daniel Frykholm, presschef på Electrolux.
Företaget har nu lämnat in ett åtgärdsprogram som de ålagts göra, tillsammans med sin skälighetsbedömning. Det troliga är att länsstyrelsen svarar med ett föreläggande, som i så fall kommer att överklagas till mark- och miljödomstolen.
Läs också Saneringen av Skönna mosse kan kosta 15 miljoner kronor
Det var 2013 som länsstyrelsen fick tips om gifter från en tidigare industri i Örkelljunga. Vid närmare undersökning hittade man nedgrävda tunnor som läckt cyanid i Skönna mosse.
Avfallet kommer från AB Multo som tillverkade räkne- och skrivmaskiner mellan 1948 och 1973. Tunnorna har troligen legat i mossen sedan 1950-1960-talen.
Electrolux pekades ut som ansvarig för saneringen av länsstyrelsen i Skåne, eftersom Multos ägare sedan 1983 ingick i en bolagsaffär som företaget gjorde på 1990-talet. Electrolux har också lämnat in åtgärdsplaner och stått för inledande undersökningar.
Läs också Gifttunnorna ska väck - men vem ska betala?
Förra året beslöt länsstyrelsen att det krävs en fullständig genomgrävning av området för att man ska vara säker på att inte finns mer gifter. Det beräknas kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Från Electrolux har man erkänt ett visst ansvar, men hela tiden påpekat att företaget inte själva bedrivit någon verksamhet på området.
Trots det fattade länsstyrelsen tidigare i vår beslut om att det är Electrolux som ska betala – ingen annan.
Gå till toppen