Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Joakim Palmkvist: Sannolikt hamnar Madsen här inne om han fälls

Idag klockan 13 meddelas domen i rättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen. HD och Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist är på plats vid Herstedvester Fængsel, den danska kriminalvårdens specialinstitution i Albertslund, väster om Köpenhamn. Den troligaste platsen för Peter Madsen om hans straff vinner laga kraft.

Läs också Domens dag för Peter Madsen
Läs också Direkt från rättegången mot Peter Madsen – idag faller domen
Fakta

Livstid och förvaring på samma ställe

De som döms till livstids fängelse och de som döms till förvaring kan hamna på samma ställe. Den troligaste platsen för Peter Madsen om hans straff vinner laga kraft är Herstedvester Fængsel, den danska kriminalvårdens specialinstitution i Albertslund, väster om Köpenhamn. Här finns särskilt avpassade vårdprogram för de allra farligaste fångarna.

Herstedvester har 150 platser. Enligt den senast tillgängliga statistiken, mars 2017, var en tredjedel fångar dömda för mord, en tredjedel för våldtäkt eller våldtäktsförsök. 35 av fångarna var dömda till förvaring, 12 till livstidsstraff.

Enligt danska kriminalvården avtjänar för närvarande totalt 25 personer livstid. 67 personer sitter på förvaring.

Fakta

Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången pågick under elva dagar och domen väntas den 25 april. (TT)

Gå till toppen