Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Maria G Francke: Skam Austin: Kvalitet på alla nivåer

Maria G Francke är golvad av amerikanska versionen av serien.

Marlon, Megan och Tyler på skolgården.Bild: Facebook Watch
Om jag hade fått välja kanske jag hade föredragit att Julie Andem gick vidare från "Skam" när det norska originalet lades ner i fjor och istället skapade en helt ny serie.
Vilken tur att jag inte fick välja.
Natten till idag började "Skam Austin" och från och med nu behöver vi inte bry oss om några andra versioner av denna succéserie. Från mer eller mindre bleka karbonkopior från Frankrike, Italien och Tyskland så är det plötsligt på riktigt igen. För några dagar sedan kom en trailer som visade i stort sett ingenting under 20 sekunder – inga ansikten, bara miljöbilder och ganska diffus musik. Men känslan!
Publiceringen sker via Facebook Watch på en specifik Facebooksida och modellen följer tidigare exempel: det släpps klipp i "realtid" och kopplat till serien finns ett antal fiktiva Instagramkonton och chattar som också bäddas in i flödet.
Känslan från trailern består i de två första klippen. Detta är kvalitet, på alla nivåer: regi, skådespeleri, klipp, scenografi, kostym – och musikläggning.
"Skam Austin" känns igen från originalet men skillnaderna är tillräckligt avgörande för att hjärnan ska sätta igång på högvarv och försöka lista ut hur relationerna ska utvecklas. Går det redan nu att se en kvinnlig rollfigur som kan bli involverad i en gayhistoria motsvarande den som Isak och Even gjorde odödlig i säsong 3? Motsvaras Poonam av Sana, eller är dubbel-o:na en ledtråd till att hon snarare kommer att spela den roll som Noora hade?
Om man kan norska "Skam" utan och innan är det svårt att frigöra sig från rollfigurerna där, och Julie Andem är frikostig med referenser: Megan (Eva i originalet) har en Fjällräven-ryggsäck, norska gruppen Highasakite är med på soundtracket redan i klipp nummer två, amerikanska Jonas heter Marlon – precis som den norska skådespelaren som spelar Jonas.
Detta och en massa annat diskuteras och analyseras redan ingående i fanforum i diverse sociala medier – att följa en serie av Julie Andem och Mari Magnus (webbproducent och sociala medier-ansvarig) är både att ta del av ett stycke kultur och att gå på skattjakt för att vaska fram ledtrådar av guld.
Ett av seriens signum är slow-motion-scenerna, inte sällan ett gäng som korsar skolgården under viss dramatik. Vi behöver inte vänta länge på det första:
Cheerleadergruppen The Bouldin Kittens.Bild: Facebook Watch
Det är cheerleadergruppen The Bouldin Kittens som uppenbarligen motsvarar det norska Pepsi Max-gänget och det är ett magiskt klipp, maximalt snyggt musiklagt med Human av Rag-n-Bone Man.
Just där och då kan jag nästan komma över att originalet inte fick två säsonger till, för på bara några minuter har spänningen i "Skam Austin" byggts upp till en tillräckligt bra nivå.
Även realtidspubliceringen har varit ett signum men om man befinner sig i Sverige är just det en nitlott, på samma vis som om det är OS i Los Angeles eller fotbolls-VM i Japan: antingen får man komma ifatt på morgnarna eller också acceptera att dygnsrytmen rubbas ett bra tag framöver.
Det är faktiskt det enda negativa med "Skam Austin" jag kan komma på för tillfället.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen