Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Vad innebär livstids fängelse för Madsen?

Ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han kommer att överklaga domen. Här går vi igenom vad livstids fängelse och förvar innebär, samt vad som sker vid ett överklagande.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren att dömas till livstids fängelse i Danmark. I praktiken – precis som i Sverige – tidsbegränsas ett livstidsstraff förr eller senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år. Just nu avtjänar 25 personer ett livstidsstraff i någon av den danska kriminalvårdens institutioner. En man som är dömd för ett dubbelmord på Amager strand utanför Köpenhamn 1984 är den person som i nuläget suttit längst tid (34 år) som livstidsdömd i landet, enligt danska TV2. Det finns ingen statistik över kortast tid som en livstidsdömd har suttit, men genomsnittstiden för de 17 personer som under åren 1984–2011 släpptes fria var knappt 17 år i fängelse.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Mordet på Kim Wall
Gå till toppen