Annons

Annons

Annons

Mordet på Kim Wall

Vad innebär livstids fängelse för Madsen?

Ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han kommer att överklaga domen. Här går vi igenom vad livstids fängelse och förvar innebär, samt vad som sker vid ett överklagande.

Text: 

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Arkivbild.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren att dömas till livstids fängelse i Danmark. I praktiken – precis som i Sverige – tidsbegränsas ett livstidsstraff förr eller senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år. Just nu avtjänar 25 personer ett livstidsstraff i någon av den danska kriminalvårdens institutioner. En man som är dömd för ett dubbelmord på Amager strand utanför Köpenhamn 1984 är den person som i nuläget suttit längst tid (34 år) som livstidsdömd i landet, enligt danska TV2. Det finns ingen statistik över kortast tid som en livstidsdömd har suttit, men genomsnittstiden för de 17 personer som under åren 1984–2011 släpptes fria var knappt 17 år i fängelse.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan