Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elva unga män häktade efter razzian på Drottninghög

Samtliga elva unga män som greps i samband med en razzia på Drottninghög i tisdags häktades på torsdagen som misstänkta för grovt narkotikabrott.

De elva unga männen som är misstänka för narkotikabrott greps i samband med en razzia på Drottninghög i tisdags.Bild: Sven-Erik Svensson
Tisdagsmorgonens tillslag är därmed så här långt en fullständig framgång för polis och åklagare.
– Vi hoppas att häktningarna åtminstone temporärt kan bli en trygghetsskapande åtgärd i området, säger kammaråklagare Tore Widetjärn efter att den elfte och sista häktningsförhandlingen på torsdagen gått åklagarnas väg.
Under onsdagen och torsdagen ställdes de elva männen i åldern 17-22 år inför häktningsdomare på polishuset i Helsingborg och i tingsrätten. Samtliga förnekade det grova narkotikabrott som de misstänks för – och samtliga häktades enligt den högre misstankegraden sannolika skäl. I samband med tillslaget greps tio av männen, en elfte tillkom i ett senare skede.
Åklagare Tore Widetjärn vill inte svara på frågor som om några narkotikabeslag gjorts eller om några av de häktade har en mer framträdande roll än andra. Samtliga misstänks ha gjort sig skyldiga till narkotikabrott sedan den 22 november förra året och fram till tisdagens polisinsats.
Om polis och åklagare i flera månader känt till att grov narkotikabrottslighet pågått – varför har tillslaget dröjt tills nu?
– Det kan ha sina skäl, det är sådant som kan klarna med tiden, säger Tore Widetjärn.
Flera av de häktade är sedan tidigare kända av polisen. Alla utom en, som är bosatt i Stockholmstrakten, är skrivna på adresser i Helsingborg. Fem av dem är straffade för ringa narkotikabrott. Några av männen har förekommit i utredningar om grova våldsbrott, exempelvis grov misshandel och mordförsök. En av de häktade har varit känd av socialtjänsten för missbruk och kriminalitet sedan han var 13 år.
Åklagare Tore Widetjärn har nu två veckor på sig att slutföra utredningen, en frist som med all sannolikhet kommer att förlängas.
– Härnäst ska alla häktade förhöras, säger Tore Widetjärn.
Gå till toppen