Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre chefer på Hermods får sparken i SFI-skandalen

Efter SFI-skandalen sparkar nu utbildningskoncernen Academedia tre chefer vid Hermods i Malmö. Dessutom anställs en specialkontrollant för att hejda fiffel.

Den härva som nystats upp under våren handlar om att två stora skolföretag i Malmö har saltat sina fakturor rörande SFI, svenska för invandrare. Bolaget Hermods tog betalt från Malmö kommun med löftet om att minst 65 procent av lärarna skulle vara behöriga.
I själva verket var nästan alla – upp till 80 procent – utan behörighet att bedriva undervisning. Trots det rapporterade Hermods in att allt var i god ordning till Malmö kommun vid den månatliga redovisningen.
Efter att Malmö kommun började kräva in listor varje månad fortsatte Hermods att lämna in felaktiga personallistor. På listorna noterades exempelvis personal som flugits till Malmö för att arbeta ett par dagar. Men också personal som aldrig arbetat i Malmö. Rena förfalskningar alltså, med den lokala ledningens goda minne.
Läs också Malmö stad kräver miljoner efter SFI-fusk
Det tjänade cheferna privat på, eftersom en del av deras lön berodde på hur mycket pengar man fick in till bolaget från Malmö kommun.
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh talade om "stöld av skattepengar" i samband med att bolagets bluffrapportering polisanmäldes för en dryg månad sedan.
– Stöld av skattepengar, sa kommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh om sfi-företagens bluffredovisning.Bild: Hussein El-Alawi
Hermods ägarbolag Academedia agerade genom att den 18 mars arbetsbefria tre chefer. Dagen efter anlitades revisionsbolaget PwC för att göra en intern granskning. På fredagen meddelade Academedia att PwC:s utredning bekräftat alla misstankar. De tre cheferna får sparken permanent.
– Vi har inlett processen att avsluta deras anställning, som Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog formulerar det.
PwC har också rekommenderat flera åtgärder för att få bort fusk och fiffel. Den kanske mest utstickande delen av det är att en internrevisor, eller kontrollant, anställs.
– Vi anställer en person som är ansvarig för att vi levererar det vi lovar, säger Paula Hammerskog.
– Det ansvaret har hittills legat helt lokalt, på rektorerna, men nu införs en funktion där en person kontrollerar avtalsefterlevnaden.
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh välkomnar beskedet.
– PWC- rapporten ger oss rätt, säger hon.
– Den bekräftar ett medvetet och systematiskt fusk, som Hermods ledning har känt till.
– Stadens polisanmälan var alltså korrekt och vi kräver full öppenhet för hela avtalsperioden. Allt måste upp på bordet, och pengarna ska tillbaks.
Malmö kommun har polisanmält två företag som anlitats för utbildning inom svenska för invandrare (sfi). Misstanken rör bedrägeri och kommunen har begärt tillbaka över tolv miljoner kronor för felaktig fakturering
Academedia driver inget brottmål mot de tre cheferna, för det hela är redan polisanmält av Malmö kommun.
– Men framkommer det fler saker som motiverar en polisanmälan så kommer det självklart att övervägas, säger Paula Hammerskog.
– Vi bistår under tiden Malmö kommun och polisen med alla uppgifter de kan behöva. Polisen kan redan nu ladda ner hela utredningen från vår hemsida och jag utgår ifrån att de hör av sig om de behöver mer.
Revisorsfirman PwC har i uppdrag att granska alla avtal som Hermods har inom sfi. Inget liknande det i Malmö har hittats.
Sedan tidigare är även utbildningsbolaget Astar polisanmält för liknande fiffel.
Malmö kommun kräver tillbaka totalt 12 miljoner kronor som betalats ut på falska grunder.
Gå till toppen