Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

S i Helsingborg väljer ny avgång för första majtåg

Socialdemokraterna i Helsingborg bryter med traditionen och låter första maj-tåget gå från Sundstorget istället för Mäster Palms plats på Söder. Det finns en tanke med det.

Första maj är en märkesdag för arbetarrörelsen.
Vad betyder då första maj under ett valår?
– Det betyder mycket för att samla oss och manifestera att vi är en rörelse som vill framåt, säger Mikael Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg.
Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, talar på första maj i Helsingborg.Bild: Hussein El-alawi
I år är det Henrik Fritzon, (S), regionstyrelsens ordförande, som talar efter demonstrationståget genom Helsingborg. I Landskrona är det finansminister Magdalena Andersson som har det uppdraget, förra året talade statsminister Stefan Löfven där.
– Vi är väldigt nöjda med att få hit Henrik Fritzon. Sjukvård och kommunal omsorg är viktiga frågor för många helsingborgare och vårt parti.
Lockar det inte er att få hit regeringstopparna?
– Det är en fördelning som bland annat partidistriktet står för, sedan har det att göra med att tiderna ska stämma, eftersom Magdalena Andersson talar i både Malmö och Landskrona.
I år utgår Socialdemokraternas första maj-tåg i Helsingborg från Sundstorget. Länge har S-tåget haft Söder som utgångspunkt.
Varför bryter ni den traditionen?
– Vi tycker att det är en viktig signal att gå från Norr till Söder och få en sammanhållen stad. Under vägen tågar vi förbi Rådhuset, där vi hoppas att vara i styrande ställning efter valet i höst. Det finns ett symbolvärde i att välja den här vägen.
Det blir samling på Sundstorget klockan 11 och avmarsch klockan 12. Demonstrationståget går till Sundspärlan, där Henrik Fritzon talar klockan 13.
En liten nyhet för året är att de som vill kan åka med längs demonstrationsvägen i en veteranbuss.
– Bussen är tänkt för de som inte kan eller orkar gå hela vägen, säger Mikael Andersson.
Gå till toppen