Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: I Syrien vänder Iran siktet mot Israel.

I skuggan av inbördeskriget i Syrien växer spänningarna mellan Israel och Iran. En militär urladdning mellan de båda länderna blir allt mer sannolik.
Iran slåss för den syriska regimen och har under det sju år långa inbördeskriget byggt upp ansenliga militära resurser i landet. Det iranska stödet på marken och det ryska stödet i luften har varit avgörande för att krigslyckan vänt för diktatorn Bashar al-Assad.
Libanesiska Hizbollah var först på plan. Sedan har iranska revolutionsgardet och shiamiliser från Afghanistan, Pakistan, Jemen och Irak tillkommit. Enligt Israel rör det sig om totalt cirka 80 000 man. Iran har också tränat upp de lokala syriska paramilitära styrkorna, shabiba, ökända för sina brutala attacker på regimkritiska demonstranter under upptakten till inbördeskriget.
Genom den starka militära närvaron i Syrien öppnar sig nya möjligheter för Iran i det heliga kriget mot Israel, som Teheran svurit att "eliminera".
Iran vill undvika öppet krig, föredrar att använda ombud i sina väpnade konflikter. Som Hizbollah, Hamas och Islamiska Jihad mot Israel, eller de shiamuslimska huthirebellerna i Jemen mot ärkefienden Saudiarabien.
Kärnteknikavtalet som förhandlades fram 2015, och som USA nu hotar att lämna, lyckades bromsa Irans kärntekniska program. Det har dock inte förändrat den iranska regimens ambition att sprida den islamiska revolutionen i regionen.
Gå till toppen