Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu har du chans att ställa upp under SM-veckan

Sommarens SM-vecka i Helsingborg och Landskrona kräver insatser från många. 150 volontärer ska se till att allt flyter runt arrangemangen. Mer än 80 har redan anmält att de ställer upp.

Helsingborgs stad har en organiserad volontärsverksamhet sedan 2015. Intresserade kan välja mellan en rad olika uppdrag – som att nattvandra, hjälpa ungdomar med läxor eller samtala med människor som känner sig ensamma. Omkring 500 personer gör en insats på olika sätt.
Cecilia Zettersten, volontärsamordnare I Helsingborgs stad, och Camilla Plate, projektledare för SM-veckan i Helsingborg och Landskrona, välkomnar fler volontärer.Bild: Sven-Erik Svensson
Volontärer behövs också vid stora evenemang. SM-veckan är ett sådant. Under 2–8 juli ska svenska mästare koras i mer än 50 olika sporter. Helsingborg och Landskrona delar på arrangemanget och volontärerna kan få tjänstgöra i båda.
Varje gren kräver funktionärer som sköter tidtagning, resultatnoteringar och annat sportsligt. Totalt engagerar SM-veckan 2 000 funktionärer. Men det behövs också krafter som ser till att allt annat fungerar, som att guida människor rätt och stå för olika former av service. Det är här de 150 volontärerna kommer in i bilden.
– De ska bemanna informationstält, stötta vid kringarrangemang, dela ut kartor och vara behjälpliga på olika sätt, säger Camilla Plate, projektledare för SM-veckan.
Hur är intresset?
– Jättestort. Det brukar aldrig aldrig vara så många föranmälda så tidigt inför evenemangen, de flesta brukar komma när det närmar sig. Men här hörde den första av sig redan i november.
Vad är det som gör det?
– De flesta säger att: "Det här verkar bli ett roligt arrangemang och jag vill vara med". De ser SM-veckan som ett unikt arrangemang som inte kommer hända igen de närmaste åren, säger Cecilia Zettersten, volontärsamordnare I Helsingborgs stad.
För att komma ifråga krävs att man anmäler sig till att bli volontär, vilket man kan göra på stadens hemsida eller ringa för att boka in tid via kommunens kontaktcenter.
Vad krävs mer?
– De ska vilja göra skillnad och vilja hjälpa till, ha en hög servicekänsla och vara beredd att lösa saker innan de blir ett problem. Man ska vara intresserad av människor, men behöver egentligen inte vara intresserad av idrott.
Både funktionärer och volontärer samlas till en gemensam utbildningsdag den 16 juni.
Ole Hansen tycker om att hjälpa människor och uppskattar passen som volontär.Bild: Sven-Erik Svensson
Ole Hansen är en av volontärerna. Han har varit engagerad i den funktionen under snart två år.
– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor, genom scouterna och på mitt arbete.
Ole Hansen kom först i kontakt med Helsingborgs volontärscenter när de sökte människor till VM-tävlingen i drill på Helsingborg Arena 2016. Han fick mersmak av arbetet i informationsdisken och fortsatte med en insats under veteran-EM i bordtennis på samma plats förra sommaren.
– Första dagen där var det ingen mer än jag som talade tyska, så det var bra.
Under SM-veckan hoppas han på en position på kansliet som är placerat på arenan, där han känner sig hemma.
Läs också Här arrangeras SM-veckan i sommar
Gå till toppen